Банкеръ Daily

Финансов дневник

Руски кредитори са получили лихвените си плащания в долари

Някои инвеститори в деноминирани в щатски долари руски държавни дългови книжа вече са получили плащанията си по купоните в зелени пари, които Москва трябваше да преведе през седмицата. Това означава, че толкова дълго очакваният международен фалит на Русия засега се отлага. 

Руското финансово министерство уведоми в средата на седмицата, че е превело средства за покриване на 117 млн. долара за лихви по две държавни облигационни доларови емисии. Плащането бе дължимо на 16 март с 30-дневен гратисен период. 

Един от щастливците, получили парите си, споделя учудването си, че купоните са платени въпреки очакванията му и то в долари. Други кредитори все още очакват средствата си, но вече с оптимизъм, че пътуват към тях. Те посочват, че през последните дни са получили преводи по деноминирани в твърда валута облигации от държавни и частни руски компании. 

Добре информиран източник е съобщил на агенция "Ройтерс", че чуждестранната банка кореспондент на Русия "Джей Пи Моргън Чейз" е обработила изпратения от Москва превод и е заверил с него сметката на разплащателния агент "Ситигруп", който ще провери и впоследствие ще прехвърли дължимите суми към отделните притежатели на руски дългови книжа.    

Това е първото плащане по задгранични държавни руски облигации след наложените от Запада мащабни санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Москва предупреди, че ще погасява чуждестранните си задължения в рубли, ако доларовите преводи не стигнат до собствениците им, защото са наредени от замразената част от 315 млрд. долара от резервите на "Банк России". Кредитната агенция "Фитч рейтингс" пък обяви, че подобен акт ще се счита за държавен фалит. 

Другият член на "голямата тройка" световни рейтингови агенции - "Стандард енд Пуърс" - понижи на 17 март кредитната оценка на Русия от "ССС-" на "СС" с мотив, че обслужването на задълженията през идните седмици може да се натъкне на технически препятствия. 

Заради руската инвазия в Украйна Вашингтон наложи тежки санкции на "Банк России" и блокира американците от участие в каквито и да било трансакции, свързани с нея. В началото на март обаче американската Агенция за контрол на чуждестранните активи оторизира преводи за граждани на САЩ за "получаване на лихви, дивиденти или плащания на главници на падеж по дългови книжа или акции", емитирани от руското министерство на финансите, централната банка или от държавния фонд на Русия. Изключението изтича в полунощ на 25 май.   

Москва също въведе стриктни нови правила за чужденците, искащи разрешение да купуват или продават руски активи - от ценни книжа до недвижими имоти - показва съобщение на "Ситигруп" до нейн клиент. Това провокира нови опасения, че западните инвеститори могат да се окажат притиснати да направят сериозни преоценки на руските си вложения. 

Лихвеното плащане на 16 март е първото от поредицата дължими от руската държава преводи, като до края на месеца трябва да се изпратят още 615 млн. долара. Първото плащане на главница е на 4 април когато е падежът на облигации за 2 млрд. долара. След 25 май до края на годината Русия ще трябва да преведе още почти 2 млрд. щ. долара по задгранични дългови книжа. 

Опасенията на анализаторите са, че въпреки успешната "тестова" лихвена трансакция, следващи погашения могат да се третират различно или защото ще се осъществяват чрез Руския национален депозитар или защото в контрактите е заложена опция за изплащане в рубли.  

Самите книжа са емитирани при най-различни условия и правни споразумения. Облигациите, продадени след санкциите заради анексирането на Крим през 2014-а, съдържат опция за плащания в алтернативни валути. А за книжата, емитирани след 2018-а, като алтернативна парична единица е посочена руската рубла.

В момента руските дългови книжа се движат на силно обезценени равнища при изключително ниско ликвидна търговия по няколко пъти на ден, по данни на Refinitiv. 

Надбавката, която искат инвеститорите, за да предпочетат руски облигации в твърда валута пред американски дълг, се е свила до 3737 базови пункта на 17 март - най-малкият марж от началото на месеца, според глобалния индекс EMBI на "Джей Пи Моргън Чейз". Премията беше малко над 200 базови пункта до средата на февруари когато руски фалит се смяташе за немислим.  

Следят се под лупа и възможността и желанието на руските компании да погасяват задълженията си. Те са емитирали облигации в твърда валута за почти 100 млрд. долара, като близо една пета от тях са в ръцете на чуждестранни инвеститори. 

На 17 март руската държавна информационна агенция предаде, че вторият по големина руски държавен кредитор "Внешторгбанк", който също е включен в западния списък от санкции, ще прехвърли обслужването на чуждестранните книжа на други руски финансови компании. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във