Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Руската перачница" удари още европейски банки

Още европейски банки ще бъде обвинени в пране на пари, съобщава агенция "Блумбърг". Скандалът се разраства и удря по сектор, който все още се възстановява от последната финансова криза. Сагата се разрази първоначално покрай датската Danske Bank и шведската Swedbank. Преди дни обаче разследването за съмнителни финансови трансфери стигна и до няколко холандски банки. Последствията за датския трезор бяха сериозни - той загуби половината от пазарната си стойност, след като призна, че е участвал в схемата чрез свой клон в Естония. 

Новите разкрития се базират на файлове, получени от международна организация за разследваща журналистика. Публикуваните файлове разкриват мрежа от банкови транзакции и трансфери на средства от престъпници в бившия Съветски съюз към западните държави, често през Естония и Литва. В момента се провеждат разследвания в балтийските държави, САЩ, Великобритания и скандинавските страни, но почти ежедневно се появяват нови разкрития, които показват все по-сериозния мащаб на схемата.

Последните публикувани документи разкриват, че приблизително 4.6 млрд. долара са изпратени в Европа и САЩ чрез офшорна мрежа, включваща 70 компании, управлявани от Русия. Все още обаче не е ясно дали крайните получатели на тези пари са били наясно с престъпния им произход.  Не е изяснено и какъв дял от трансферите е бил нелегитимен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във