Банкеръ Daily

Финансов дневник

Руската икономика набира скорост

Световната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж на Русия през тази година като се мотивира с очевидните признаци за подобрение на пазара на труда на страната. Същевременно, банкерите допускат, че планираната фискална консолидация може да навреди на подема на руското стопанство. Това става ясно от публикувания на 26 май нов анализ на международната институция. 

След като се сви с 3% през 2020-а под натиска на пандемията от COVID-19 и на спада на петролните котировки, руската икономика пое по пътя на възстановяването през тази година в условията на усилен имунизационен процес на световното население и на съживяващо се потребление. 

В новия си отчет Световната банка посочва, че очаква БВП на Русия да се увеличи с по 3.2% през 2021-а и през 2022-а срещу предишните си прогнози, съответно за 2.9% и 3.2% икономически растеж. Банкерите подчертават, че "това е базовият им сценарий, основан на постепенно намаление на новоинфектираните от коронавируса".

Международният кредитор смята, че Русия може да си позволи по-бавна от планираната фискална консолидация и предупреждава за значителни загуби за икономиката от амбициозно редуциране на правителствените разходи. 

Въпреки че спадът на руската икономика през 2020-а бе най-дълбокият за последните 11 години, страната се представи по-добре от глобалното стопанство, което се сви с 3.8 процента. 

Последните американски санкции върху руския държавен дълг не застрашават финансовата стабилност на Русия благодарение на натрупаните големи макрофискални буфери и на сравнително скормния дял на чуждестранните вложения в руски правителствени облигации, които могат да се компенсират от национални вложители, посочва Световната банка. Да припомним, че Вашингтон забрани на американските банки да купуват деноминирани в рубли държавни дългови книжа директно от Русия, считано от средата на юни, в допълнение към вече съществуващата забрана за придобиване на емитирани в евро облигации директно от финансовото министерство. 

Руският банков сектор е стабилен, а пазарът на труда започва да дава признаци за подобрение от края на 2020-а, но все още не се е възстановил до предпандемичните си равнища, посочва още Световната банка. 

Москва е успяла да овладее допълнителните скокове на бедността през 2020-а, но доходите, които имат на разположение домакинствата и стандартът на живот са се влошили, констатират банкерите. Намалението на наличния семеен бюджет е чувствителен проблем за Русия преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през септември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във