Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Руската централна банка вдигна основната лихва

Финансовите пазари са в паника днес в Русия на фона на ескалацията на кризата в Украйна, принуждавайки Руската централна банка (РЦБ) изненадващо да повиши основната лихва в опит да успокои играта и да гарантира финансовата стабилност, предадоха световните агенции.

Индексите на Московската борса Micex и TS се понижиха съответно със 7,81 на то и с 9,05 на сто, а рублата понижи курса си до невиждани досега минимуми.

Еврото, което вече отбелязва рекорд след рекорд спрямо руската валута през последните седмици, превиши за първи път символични праг от 50 рубли, достигайки 51,20 рубли. Доларът скочи до 37,0005 рубли и счупи предишния си рекорд от кризата през 2009 година.

На фона на финансовата буря РЦБ обяви за обща изненада, че "временно" вдига основната лихва от 5,5 на сто до 7 на сто. "Решението цели да контрира рисковете, които се появиха за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с нарастването на нестабилността през последните дни на финансовите пазари", обясни РЦБ, която по график трябваше да заседава по паричната си политика на 14 март.

Решението за вдигане на основната лихва на РЦБ влиза в сила от днес.

Руските пазари и най-вече рублата вече бяха тръгнали надолу под натиска на украинската криза, тъй като инвеститорите се опасяват най-вече от последиците от евентуален фалит на бившата съветска република. Руските държавни банки биха понесли тежки загуби.

"Пазарът се пита в каква степен западните сили ще наложат икономически санкции на Русия", коментира Крис Уестън, анализатор на Ай Джи (IG).

"Русия зависи до голяма степен от западните капитали и инвестиции", каза още експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във