Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РУСКА ГАЗОВА КОМПАНИЯ ТОЧИ ЗЪБИ ЗА ДЕМИРБАНК (БЪЛГАРИЯ)

Турската Агенция за банково регулиране и надзор е изправена пред трудното решение за продажбата на шестнайсетте структури на Демирбанк Т.А.Ш. в чужбина, между които и Демирбанк (България). От покупката им се интересуват шест инвеститори, като някои от тях кандидатстват за няколко чуждестранни структури на турската кредитна институция, а други искат да купят само Демирбанк (България).
По информация на в. БАНКЕРЪ една-единствена компания е подала оферта за всичките 16 чуждестранни дружества на Демирбанк Т.А.Ш.. Във финансовите среди у нас се коментира, че това е мощна руска газова групировка, която отдавна иска да създаде широка мрежа от свои банки, за да обслужват операциите й. Но дали ще го направи директно, или чрез свои външни поделения, още не е ясно. Руснаците били предложили на турската Агенция за банково регулиране и надзор 100 млн. щ. долара за чуждестранните структури на Демирбанк Т.А.Ш., в които влиза и Демирбанк (България). През юни 2001 г. подобна сума плати и международната банкова групировка Ейч Ес Би Си само за Демирбанк Т.А.Ш..
Руснаците обаче предлагат да платят ефективно 20 млн. щ. долара, а срещу останалите 80 млн. долара да опростят задължения на турската държава по доставки на руски природен газ. Точно тази структура на офертата е забавила решението за продажбата на Демирбанк (България) и на другите чуждестранни структури на Демирбанк Т.А.Ш.. То трябваше да бъде оповестено на 3 септември, но едва ли това ще стане преди 7 септември.
Останалите инвеститори, подали оферта в турската Агенция за банково регулиране и надзор, са УниКредито Италиано, Ти Би Ай Холдинг Къмпани Ен Ви, Химимпорт, Токушукай медикъл корпорейшън и турският Айдън Доган Холдинг. Някои финансисти са на мнение, че УниКредито Италиано и Ти Би Ай Холдинг Къмпани Ен Ви искат да купят само дъщерните банки и застрахователните и лизинговите дружества на Демирбанк Т.А.Ш. в Европа. Химимпорт, Токушукай медикъл корпорейшън и турският Айдън Доган Холдинг проявявали интерес единствено към Демирбанк (България).

Facebook logo
Бъдете с нас и във