Банкеръ Daily

Финансов дневник

Руска банка реализира печалба след 6 годишни загуби

Руската земеделска банка "Россельхозбанк" не планира да представи на "Банката на Русия" заявление за разрешително за оценка на кредитния риск, основано на вътрешните рейтинги на банката, съобщи ТАСС. 

В края на 2017 г. Екатерина Романкова, заместник-председател на управителния съвет и главен счетоводител на кредитната институция, заяви, че "Россельхозбанк" обмисля преход към модел за оценка на кредитния риск въз основа на вътрешни рейтинги, измерени през две-три години.

"В момента банката не обмисля да подава заявление за прилагане на количествени модели за оценка на кредитния риск, основани на вътрешни рейтинги", заявиха от пресслужбата на "Россельхозбанк".

От банката поясниха, че решението за преминаване към използването на вътрешните рейтинги на банката ще бъде взето въз основа на оценка на въздействието на такъв преход върху стойностите на коефициентите на капиталовата адекватност и отчитане на практиката на други банки, използващи този подход. Понастоящем "Райфайзенбанк" и "Сбербанк" имат разрешение да използват вътрешни рейтинги при оценката на кредитния риск.

Земеделската банка през 2018 г. за първи път от пет години излезе на печалба с 1,5 млрд. рубли - за сравнение банката приключи 2017 г. със загуба от 19,5 млрд. рубли. 

"Россельхозбанк" е нерентабилна от много години, а печалбата за 2018 г. е първата й от 2013 г. насам, когато банката показа положителен резултат от 729 млн. рубли. Активите на земеделската банка към 31 декември 2018 г. нарастват до 3,1 трилиона рубли, докато за предходната година са били в размер на 2,9 трилиона рубли. Нетните приходи от лихви достигат 67 милиарда рубли, а разходите за кредитни загуби намаляват с почти 10% до 58,6 милиарда рубли, съобщава РосБизнесКонсалтинг.

"Россельхозбанк" ежегодно получава допълнителна капитализация от държавата за развитието на селскостопанското кредитиране и разрешаването на проблеми. Банката обяви плановете си да капитализира 15 милиарда рубли през 2019 г. и още 10 млрд. рубли. през 2020 г., разкриха "Вести.Экономика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във