Банкеръ Daily

Финансов дневник

Русия обмисля ново понижаване на лихвите през юли

Елвира Набиулина, ръководител на Банката на Русия

Руската централна банка може за втори пореден път да понижи лихвените по време на следващата среща на ръководството в края на месец юли. Това съобщи гувернаторът на Банката на Русия Елвира Набиулина по време на Международния финансов конгрес в Санкт Петербург и подчерта, че се обмисля намаляване до 50 базисни точки, въпреки опитите да се запазят по-интензивни намаления от 25 пункта.

През юни паричният орган на страната намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта. Потребителските цени в Русия се очаква да покажат забавяне на годишния темп на нарастване от 5.1% през май до 4.8% за юни. Федералният бюджет на Русия бе с най-голям излишък от десетилетие през миналата година, но през 2019 г. се очаква доходите да паднат, съобщи Набиулина. Икономиката в страната се е увеличила с 0.5% през първото тримесечие спрямо същия период през предходната година и така е достигнала най-бавните си темпове на нарастване от 2017 г. насам.

Набиулина заяви, че Русия не е имунизирана срещу рисковете, свързани с ниските лихвени проценти, въпреки ниските си нива на външен дълг. Тя посочи, че единственият начин да се определи проблемът с растежа на страната е чрез структурни реформи и подобрения в инвестиционния климат. По думите й темпът на икономически растеж е все още нисък, доходите на населението нарастват много бавно, но въпреки това Русия продължава да бъде инвестиция, привлекателна за други страни.

"Растежът е нисък, бизнесът не е оптимистичен, доходите не нарастват и хората се борят, защото стабилността не им е дала по-добро качество на живот", отбеляза Набиулина. Тя очерта проблемите, които създават рискове за успешното изпълнение на националните проекти и постигането на устойчив икономически растеж."Тази година правителството започна да изпълнява национални проекти, които целят премахнането на структурните ограничения. Тези проекти, включващи инвестиции в образованието, здравеопазването и инфраструктурата, трябва да бъдат разработени с ефективно управление. Но има два сериозни проблема, които не могат да бъдат пренебрегнати, ако наистина искаме устойчив икономически растеж," заяви Набиулина.

По думите й Русия трябва да създаде стимули за развитието на частни инвестиции и предприемаческа инициатива. "Публичните инвестиции не могат да заменят частните. И дори с успешното изпълнение на националните проекти, няма гаранция, че те ще създадат съизмерим мултиплициращ ефект чрез увеличаване на частните инвестиции", заяви Набиулина и поясни, че са необходими структурни промени. "Поради високите цени на петрола и необходимостта да се концентрираме върху укрепването на макроикономическата стабилност отложихме изпълнението на много спешни структурни реформи и сега искаме бърз резултат. Така се оказваме в капана на търсенето на прости решения," отбеляза тя.

Председателят на Арменската централна банка Артур Джавадян се срещна с ръководителя на Руската централна банка Елвира Набиулина в рамките на 28-ия Международен финансов конгрес. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството в двустранен формат, както и взаимодействието между двете структури в рамките на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз. След срещата беше подписано споразумение за сътрудничество и обмен на информация между двете централни банки в областта на контрола върху финансовите пазари.

Най-значимото професионално събитие в Русия, посветено на финансирането, Международният финансов конгрес, се проведе от 3 до 5 юли в Санкт Петербург. Представители на Банката на Русия, законодателни и изпълнителни органи, чуждестранни регулатори и международни организации, водещи банки и финансови институции, професионални финансови асоциации, както и известни руски и международни експерти традиционно взеха участие в събитията на Конгреса и обсъдиха актуални въпроси на финансовата индустрия, развитието на регулирането и надзора на финансовия пазар, паричната политика и икономическото развитие. По време на ежегодния форум беше разгледана темата за цифровата трансформация и кибернетичните рискове във финансовия сектор с акцент над рисковете, породени от световната дигитализация и над необходимостта информационната сигурност да бъде едно от основните направления в работата на банковия сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във