Банкеръ Daily

Финансов дневник

Русия може да достигне темп на растеж от 2,9%, прогнозира Кристалина Георгиева

Руската икономика може да достигне средния за света темп на растеж от 2,9%, заяви в интервю за ТАСС главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС. 

"Първоначално прогнозата на Световната банка за растежа на световната икономика е 2,9% до 2020 г. Според мен това е постижима цел за Русия. За да се постигнат по-високи темпове на растеж Русия трябва да се съсредоточи върху повишаването на производителността както на капитала, така и на труда, т.е. е необходимо да се стимулира така наречената обща производителност на факторите на производство. Какво означава това специално за Русия? Това означава много сериозно отношение към инвестирането в хората - в човешкия капитал, особено в качеството на образованието, качеството на труда", каза Кристалина Георгиева.

Тя допълни, че цифровизацията „може напълно да промени икономиката, по-точно тя вече я променя.

"Фактът, че премиерът Дмитрий Медведев дойде на пленарната сесия на форума Гайдар с таблета си, а не с вестниците, е от голямо значение. Това е символ на такива промени", каза още Кристалина Георгиева. 

Според нея за младото поколение в много страни по света животът вече не е възможен без дигитализация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във