Банкеръ Daily

Финансов дневник

Русия изненада с по-силен от очаквания растеж

Руската иономика е постигнала най-бързия си тримесечен растеж от 2000-а насам в процеса на възстановяването си от карантините на бизнеса и на домакинствата през миналата година. БВП на страната се е увеличил с 10.3% през второто тримесечие спрямо същия период на 2020-а, сочат публикуваните в края на седмицата официални статистически данни, надвишавайки равнищата отпреди избухването на пандемията.

Силен растеж е регистриран в сектоите за търговия на дребно, на пътническите превози и на производството, отчита Федералната статистическа служба на Русия. Усреднената прогноза на анкетираните по темата от агенция "Блумбърг" 20 икономисти е била за 10% годишен ръст на руското стопанство в периода април-юни.

Постигнатият резултат нарежда Москва до други развиващи се пазари, отчели над 10% увеличение на БВП през второто тримесечие, между които са Полша и Филипините. Руският успех се дължи на факта, че Кремъл не въведе повторно стриктните мерки на изолация, които наложи през април и май 2020-а и сведе до минимум рестрикциите, въпреки ниските равнища на имунизация и бързото разпространение на заразата от вариант "делта" и на смъртността от COVID-19 - една от най-високите в света. 

По оценка на икономическия екип на "Блумбърг", въпреки че руското стопанство се е върнало към по-бърз от очаквания растеж, той вероятно вече е достигнал върховия си потенциал. Натрупаният позитивен резултат от отварянето на икономиката започва да избледнява, а вълната от вариант "делта" и постепенното изтегляне на стимулите възпират леко потреблението. Заключението на икономистите е, че подемът на руската икономика ще продължи и през третото тримесечие, но с доста по-ниска скорост.  

"Моргън Стенли" пък ревизира през седмицата прогнозата си за руския растеж до 4.6% през 2021-а и 3.2% през 2022-а като се обосновава с "изненадващо позитивните данни и по-конструктивната перспектива за цените на суровия петрол".

Facebook logo
Бъдете с нас и във