Банкеръ Daily

Финансов дневник

Русия излезе на трето място в света по използване на юани в международните разплащания

През юли Русия е заела трето място сред страните, които използват китайския юан в международните си разплащания, като увеличава своя дял на световния валутен пазар 6,3 пъти само за три месеца. Това пише списание Forbes, което се позовава на статистически данни от системата за обмен на платежна информация SWIFT.

Според тях, през юли на Русия се падат 3,9% от транзакциите в юани (при 1,42% през юни). По-високи показатели е показала само Великобритания (6,35%). Лидер в списъка остава Хонконг (70,93% в сравнение с 73,82% през юни). След Русия в подреждането на SWIFT идват Сингапур (3,77%) и САЩ (2,98%).

В сравнение с резултататите от юни Русия е прескочила с четири позиции нагоре като е изместила от лидерската тройка Сингапур. Както посочва Forbes, в рейтинга на SWIFT Русия е попаднала едва през април, когато нейния дял в световната търговия с китайска валута се е оценявал на 0,62 на сто. Оттогава той е нараснал шесткратно, според данните от SWIFT.

През юли юанът е запазил мястото си сред петте най-търгувани валути, отбелязват анализаторите от межбанковата система. Според техните изчисления, независимо от намаляването на стойността на транзакциите с 6,7% в сравнение с юни, през юли на китайската валута се пада 2,2% от общия обем на международната търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във