Банкеръ Daily

Финансов дневник

Румъния отлага влизането си в еврозоната поне до 2029 г.

Румъния ще определи 2029 г. като целева дата за въвеждане на еврото. Това съобщи заместник-управителят на Националната банка на Румъния Флорин Джорджеску.

Той изтъква липсата на политическа воля за влизане в еврозоната на всички правителства, управлявали след присъединяването на Румъния към ЕС през 2007 г.

Първоначално Румъния определи 2014 г. като цел за приемане на еврото, но крайният срок беше многократно преразглеждан на 2019-а, 2024-а и сега 2029 година.

Румъния имаше прозорец от възможности между 2015 и 2017 г., когато можеше да кандидатства за влизане в подготвителния механизъм на еврозоната ERM II, като се има предвид, че по това време тя отговаря на всички критерии за номинална конвергенция, определени от Договора от Маастрихт - относно ценовата стабилност, устойчивостта на публичните финанси и задлъжнялостта, стабилността на обменния курс и нивото на дългосрочните лихвени проценти. 

Към настоящия момент обаче Румъния вече не отговаря на всички тези критерии.

Дългогодишното тупане на топката от страна на Букурещ  в процеса по приемане на еврото е в контраст с другата страна членка на ЕС от Югоизточна Европа - Хърватия. Въпреки че се присъедини към ЕС едва през 2013 г., Хърватия сега напредва бързо към приемането на еврото и в момента правителството се надява да се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г.

България също се стреми към приемане на еврото, въпреки че тази година бе постигнат малък напредък заради политическата нестабилност. Все пак финансовият министър в новия редовен кабинет Асен Василев, че страната ни трябва да е технически готова за присъединяване към еврозоната на 1 януари 2024 г., а финалното решение да бъде взето след задълбочена разяснителна кампания. 

Икономистите в северната ни съседка коментират, че след влизането на Хърватия и България вероятно ще остане тихо на фронта на разширяването на еврозоната  за много дълго време, защото Чехия, Унгария, Полша и Румъния нямат подобни амбиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във