Банкеръ Daily

Финансов дневник

Румен Гълъбинов: България зависи на 2/3 от вътрешното потребление

Румен Гълъбинов

Социалната изолация ни изолира от потребление. Лишихме се от възможността да поддържаме сравнително постоянно вътрешно търсене. Това каза пред националното радио икономистът и бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов във връзка с рекордния спад в потреблението през март, обявен от националната статистика в началото на май. Извънредното положение и коронакризата ограничиха доходите и свиха харчовете на домакинствата до минимум. 

По думите му именно вътрешното търсене е много важно за страната. "Структурата на българската икономика и структурата на БВП, при неговото формиране, е такава, че България зависи на 2/3 от вътрешното потребление", уточни Гълъбинов, подчертавайки че това са потребленията на домакинствата и потреблението на държавата - като потребител. Според него това влияе непосредствено върху очакванията за ръст на БВП. 

Икономистът уточни, че българинът се въздържа от потребление. "Дори да е имало възможност и разполагаем доход, към момента е отложена покупката на стоки - основно стоки с инвестиционна цел - автомобил, имот, оборудване за бита", посочи бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Румен Гълъбинов изрази надежда, че ще успеем да "събудим" това отложено потребление, защото то ще бъде част от възстановяването на цялата икономика.

През март НСИ отчете понижение в промишленото производство с 5,1 на сто, докато спадовете в строителството и търговията на дребно бяха двуцифрени. Те отразяват негативното влияние на пандемията от коронавирус, която принуди управляващите в нашата страна да въведат извънредно положение и редица ограничителни мерки, както за социално дистанциране, така и по отношение на икономическата активност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във