Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ръководителката на МВФ обещава да засили борбата с корупцията

Председателката на Международния валутен фонд Кристин Лагард обещава нови мерки срещу корупцията, съобщи "Гардиън". Според нея вече е общоизвестно, че високопоставени чиновници вземат подкупи, както и че съществуват компании, които са готови да им ги предложат.

Говорейки за аферата "Панамагейт", Лагард каза, че МВФ може и ще направи повече, за да се справи с корупцията.

"Както подпомагаме нашите членове в борбата с корупцията в публичния сектор, ние също така сме ангажирани да разглеждаме транснационални частни действащи лица, които оказват влияние върху държавните служители. Някои участници могат да помогнат да се създаде корупция чрез преки средства като подкуп, но други могат да улеснят корупцията чрез непреки средства, като пране на пари и укриване на данъци", обясни Кристин Лагард.

"Последният пример са "Панамските досиета". Те показват злокачествения начин, по който корупцията може спокойно да се разпространи отвъд границите на някоя държава", продължи Лагард.

"Повишената прозрачност и отчетност, заедно с укрепване на правните институции, могат да помогнат за намаляване на корупцията и справянето с извършителите на такива престъпления", добави шефката на МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във