Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ръководителят на Банковия надзор в ЕЦБ разкритикува създаването на "банки шампиони"

Ръководителят на Банковия надзор в Европейската централна банка разкритикува идеята за създаване на европейски и национални "банкови шампиони", които да се конкурират с глобалните играчи. Потенциално, тази позиция изправя ЕЦБ пред колизия с опитите на Берлин да защити банковата си система чрез сливането на двете най-големи германски банки - Deutsche Bank и Commerzbank, пише "Файненшъл таймс".  

"Не харесвам особено идеята за национални шампиони, за европейски шампиони; особено когато сте надзорник, не трябва да насърчавате специфичен структурен резултат", казва в първото си интервю новият председател на Единния надзорен механизъм (SSM) Андреа Енриа. 

Двете финансови институции официално потвърдиха началото на преговорите, след като правителството в Берлин "даде благословия" на сделката, казвайки, че подкрепя необходимото преструктуриране. Потенциалната сделка ще се нуждае от одобренията на три регулатора - Европейската централна банка, Бундесбанк и BaFin.

Пред FT Андреа Енриа отказва да коментира конкретното сливане на Deutsche Bank и Commerzbank. И не разкрива как Банковият надзор на ЕЦБ ще подходи към "операцията". Енриа обаче подчертава, че SSM няма да допусне "политическа мотивация" при разглеждането на процедури по сливане и придобиване. 

"Това, което е от значение за нас, е сделката, която ни се предлага, и единственото нещо, за което ни е грижа, е устойчивостта на проекта. Както и възможността банката да е силна, с добри капиталови позиции и да може да генерира печалби и да спазва в средносрочен план стандартните изисквания, пруденциалните изисквания", отбелязва още Андреа Енриа, който пое управлението на Единния надзорен механизъм през януари 2019 година. 

Обвързването на германските банкови гиганти ще създаде втората най-голяма банка в еврозоната с активи в размер на почти 2 трилиона евро. Преди месец мениджмънтът на Deutsche Bank получи мандат за започване на неформални преговори с Commerzbank. 

Основна пречка се явяват синдикатите в Германия, които се противопоставят на сделката. Притесненията им произлизат от възможността за загуба на над 20 000 работни места след сливането.

Експертите пък дават за лош пример сделката на Deutsche Bank за покупката на германската Postbank. Десет години след продажбата си Postbank не е достатъчно добре интегрирана в структурите на Deutsche Bank. Процесът на интеграция струва милиарди, а реалистично пълна синергия може да постигната едва през 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във