Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ръководители в ББР взимали по 60 000 лв. месечна заплата

Имало е месеци, в които заплатите на управителите на Българската банка за развитие са стигали 60 000 лв., обяви икономическият министър Кирил Петков, позовавайки се на разкрития на новия Надзорен съвет на банката, който днес бе вписан в Търговския регистър.


Новите мениджъри на ББР са вписани в Търговския регистър


"60 000 лв. на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. Това ще бъде една от първите промени, които ще направим – този тип компенсации да не могат да се случват. Който иска да работи за тези пари, да работи в частния сектор, а не са нашите данъци", коментира Петков на брифинг в Министерския съвет.

Министърът изказа задоволство от вписването на назначените от него нови мениджъри в банката. 

"От днес нататък тази банка наистина е за малките и средните предприятия. Успяхме успешно да преминем през всички препятствия. Сега имам много професионален надзор, който е много фокусиран върху целите си. От днешна дата ББР ще работи само и единствено за малките и средни предприятия със заеми под 5 милиона лева", посочи Петков. 

Той съобщи, че Министерски съвет е одобрил нова подкрепа в помощ на малките предприятия с оборот над 500 000 лв.

"Целият бюджет, който ще отиде за тях като директна грантова помощ, е 184.6 млн. лв. Хубавата новина за тях е, че това е наддоговаряне над съществуващия бюджет от 78 млн. лв. с още 106 млн. лева", уточни министърът.

Петков допълни, че се очаква средствата към малките предприятия да стигнат до тях в следващите няколко седмици.

"По негова сметка ще бъдат подкрепени 3 694 предприятия, които попадат в тази категория. Те вече са одобрени и са кандидатствали.

"До този момент средствата не бяха влезли и реално бяха доста по-малко, отколкото одобрените предприятия. Просто сега допълнихме със 106 млн. лв. така, че по-голяма част, болшинството от одобрените предприятия да получат своето финансиране“, обясни служебният министър, като поясни, че средствата за подкрепата идват по програмата ReactEU.

Кирил Петков съобщи и името на фирмата за електромобили, ще инвестира в България - "e.GO". 

"Меморандумът все още не е подписан, така че не трябва да говорим напред във времето, но фирмата се казва еGO. Това е немски производител. Само два производителя на електромобили имат хомолгация за ЕС. Най-хубавото в тази част е, че друга голяма наша фирма в България - Bosch, ще дава голяма част от частите за тези коли и ще бъдат произвеждани в България", посочи той.

Очаква се инвестицията на фирмата да бъде в размер на 140 млн. евро и да се произвеждат автомобили в завод край Ловеч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във