Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РУБИН ОСТАНА БЕЗ КОМИТЕТ

Щатският банков гигант Ситигруп (Citigroup Inc.) направи на 25 август поредната реформа. Този път тя бе насочена към опростяване на сложната корпоративна структура на групировката. От нея отпадна изпълнителният комитет на борда, председателстван от Робърт Рубин - бивш финансов министър на САЩ в администрацията на Бил Клинтън. Рубин, който тази седмица навърши 70 години, остава директор и получава титлата старши съветник. Правомощията и отговорностите на закрития изпълнителен комитет се прехвърлят към управителния комитет, ръководен от Ричърд Парсънс - председател на Тайм Уорнър.
Бившият главен изпълнителен директор на Ситигруп Санфорд Уейл привлече Рубин за председател на изпълнителния комитет на банковата групировка през октомври 1999 г. - три месеца след като финансистът напусна администрацията на Клинтън. Седемчленният комитет действаше от името на директорския борд между неговите заседания. Тази структура бе необичайно явление за корпоративна Америка и за много банкови наблюдатели ролята му бе неясна. По време на създаването й и когато бе назначен Рубин, я определяха като вътрешен кръг от висши ръководители, една от задачите на когото била да се изгладят трудните отношения между Уейл и Джон Рийд - един от тогавашните главни изпълнителни директори на банката. Той подаде оставка през 2000 година. Рубин заемаше за кратко (ноември-декември 2007-а) и длъжността на временен председател на Ситигруп след оставката на бившия й главен изпълнителен директор Чарлз Принс до назначаването на Викрам Пандит като титуляр.
В интервю за пресата на 25 август Рубин заяви, че решението да се елиминира банковият изпълнителен комитет е било взето след разговор с Парсънс преди два месеца. Просто защото ролята на банкера като негов председател е била чисто административна и лесно би могла да се прехвърли към структурата на Парсънс. Оттук нататък Рубин ще продължи да изпълнява другите си ангажименти в Ситигруп, включително и да съветва мениджърите и клиентите по широк кръг стратегически и управленски въпроси - роля, която е заложена в новата му титла.
Рубин отнесе маса критики от инвеститорите, включително от главния мениджър на Смит асет мениджмънт, че, откакто е в Ситигруп, е получил над 150 млн. щ. долара възнаграждение, но не е попречил на Принс да въвлече групировката в кашата с високорисковите ипотечни книжа, донесли й 17.4 млрд. щ. долара чиста загуба през миналите три тримесечия. Самият Рубин обаче коментира в интервю, че не е отговорен за търговските операции на Ситигруп просто защото никой не може да ръководи търговско звено, в което лице отвън идва и казва: Цените са високи, продавайте. Банковите акции са загубили над 60% от пазарната си оценка през последната година. През януари Рубин реши да се откаже от премиите си под форма на акции за 2007-а. Засега обаче той е твърд, че няма намерение да подава оставка.

Каре:
Робърт Едуард Рубин е роден на 29 август 1938 г. в Ню Йорк. В ранна възраст семейството се премества в Маями бийч, щата Флорида, където Рубин завършва гимназия. През 1960-а получава диплома по икономика от Харвард, след което учи право в университета в Йеил и през 1964-а получава бакалавърска степен.
Започва кариерата си като адвокат в правната кантора Клиъри, Готлиб, Стийн енд Хамилтън в Ню Йорк. През 1966-а постъпва в звеното за рисков арбитраж на брокерската групировка Голдмън Сакс (Goldman Sachs) , където доказва уменията си в сложното изкуство да инвестира фирмения капитал във високодоходни арбитражни инструменти. Става основен партньор в нея през 1971 година. През 1980-а е включен в управителния комитет на Голдмън заедно със съпартиеца си от Демократическата партия Джон Корзайн (днес губернатор на Ню Джърси). Рубин е вицепрезидент и един от двамата главни оперативни директори на инвестиционната банка от 1987-а до 1990-а. От края на 1990-а до 1992-а е съпредседател и един от двамата старши партньори на Голдмън заедно със Стийвън Фридмън.
Следват години на политическа кариера. От 20 януари 1993-а до 10 януари 1995-а Рубин работи в Белия дом като асистент на президента по икономическата политика и в това си качество ръководи Националния икономическа съвет, създаден от Бил Клинтън след избора му за президент на САЩ. Тази структура дава възможност на щатската администрация да координира стриктно дейността на министерствата и на агенциите по теми, вариращи от бюджет и данъци до международна търговия и борба с бедността. На Рубин се отдава заслугата като първи директор на националния икономически съвет, че е накарал системата да заработи.
През януари 1995-а, непосредствено след избора му за финансов министър на САЩ и една година след подписване на споразумението за свободна търговия в Северна Америка, Мексико изпада в тежка финансова криза и е на прага да спре обслужването на чуждестранните си задължения. Тогава президентът Клинтън, по съвет на Рубин и на тогавашния шеф на Федералния резерв Алън Грийнспън, предоставя гаранции за 20 млрд. щ. долара на мексиканското правителство чрез Валутния стабилизационен фонд.
През 1997 и 1998-а Рубин, неговият заместник Лорънс Съмърс и Грийнспън работят заедно с МВФ и с други институции, за да се преборят с финансовите кризи в Русия, в Азия и в Латинска Америка. В изданието си от 15 февруари 1999-а списание Тайм нарича тримата стратези Комитетът, който спаси света. А след оттеглянето на Рубин на 1 юли 1999-а Клинтън го нарича най-великият финансов министър след Александър Хамилтън.
От октомври 1999-а Рубин работи в Ситигруп, но твърдо отказва всякакви предложения да ръководи банковия гигант. Женен е и има двама възрастни синове - Джеймс и Филип. В сегашната надпревара за номиниране на кандидат-президент от Демократическата партия Рубин-старши подкрепя финансово кампанията на Хилъри Клинтън, а синът му Джеймс - на Барак Обама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във