Банкеръ Daily

Финансов дневник

Руанда обмисля разработването на собствена дигитална валута

Централната банка на Руанда проучва възможността за разработване и издаване на собствена цифрова валута. От банката се оглеждат за разработчици, наети от други централни банки да работят по темата, като Royal Bank of Canada, De Nederlandsche Bank и Monetary Authority of Singapore, сочи доклад на Bloomberg.

Генералният директор по финансовата стабилност Масозера Увасе каза, че проблемите свързани с конвертирането на валутата на страната във виртуална форма са основна тема на разговор. "Все още има опасения как точно човек ще обърне цялата валута в дигитална, как ще се разпространи това и колко бързо могат да се обработват тези трансакции”, казва Увасе. 

Докладът идва три месеца, след като централната банка на страната предупреди за измами с криптовалути. Регулаторът назова няколко известни схеми, практикувани в Руанда, давайки съвети на инвеститорите за по-ефективна защита от измамници.

"Вероятното пускане на национална виртуална валута опира до възможностите на самата технология", продължи Увасе. „Изникват предизвикателства. Ако технологията се изключи, как човек се справя с подобен проблем? Ще се присъединим, когато сме готови “, заключи Увасе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във