Банкеръ Daily

Финансов дневник

Royal Bank of Scotland променя името си на NatWest

Британската банка Royal Bank of Scotland възнамерява да се преименува на National Westminster Bank или накратко NatWest и да намали размера на своя оперативен бизнес, свързан с инвестирането и заемането на пари, съобщава Marketwatch.

Кредиторът заяви, че твърде голяма част от потенциала му е заключен в бизнес линии и бизнес модели, които са твърде сложни и генерират много малка възвръщаемост. "Това се отнася за части от нашия бизнес, където с времето отчетохме свиване, но бихме могли да направим повече, за да увеличим фокуса върху нашите корпоративни и институционални клиенти и върху техните нужди", заяви наскоро главният изпълнителен директор Алисън Роуз, която е на поста от ноември 2019 г.

През 2019-а банката отчете печалба за трета поредна година. Приходите, дължащи се главно на акционерите, нараснаха с 93% до 3,1 милиарда британски лири, от 1,62 милиарда лири за 2018 година. Към 31 декември м.г. делът на базовия собствен капитал от първи ред на RBS - мярка за финансовата сила на банката - достигна до 16,2%.

От месеци се носят слухове за това колко далеч ще отиде Роуз, за ​​да повиши ефективността на трезора. Миналата година RBS - спасена по време на финансовата криза и все още 62% собственост на данъкоплатците - беше принудена да признае, че ще пропусне целите за намаляване на разходите и тези за рентабилност, свързани с 12-процентната възвръщаемост на средствата на акционерите за 2020 година.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във