Банкеръ Daily

Финансов дневник

Royal Bank of Scotland отчете загуба от 7 млрд. паунда за 2016 г.

Британската банка Royal Bank of Scotland /RBS/ обяви загуби от 7 млрд. паунда за 2016 година. Така от 2008-ма насам загубите на банката, която получи държавна помощ след финансовата криза, достигнаха 58 млрд. паунда, посочва "Гардиън".

RBS призна, че няма регистрира печалба и през настоящата 2017 година. Това означава, че банката ще отчете загуби във всяка една от последните 10 години.

"Финансовите резултати не бива да са изненада за никой с оглед мащаба на проблемите, наследени от миналото. Разбира се, загубите ни са разочароващи", заяви главният изпълнителен директор Рос Макюън. Неговата годишна заплата възлиза на 3.5 млн. паунда.

Основна причина за лошите резултати са глобите и съдебните разноски на банката. Очаква се RBS да бъде глобена с около 6 млрд. паунда от Министерството на правосъдието на САЩ за неправомерни продажби на токсични облигации преди кризата от 2008 година.

"Тези разходи показват какво се случва с една банка, когато нещата се объркат. И когато тя не е фокусира върху клиента. Точно това е направила RBS преди финансовата криза", обясни Макюън. И добави: "Преминахме през забележителна промяна, но трябва да продължим. Следващите 3 г. ще бъдат съвсем различни от предишните"

Той разкри своите планове за намаляване на разходите. Според стратегията на Макюън разходите на RBS ще бъдат намалени с 4 млрд. паунда през следващите четири години, включително със 750 милиона през 2017-та.

Въпреки това мениджърът не съобщи колко ще бъдат съкратените работни места. "Необходимо е и ще има загуба на работна сила", лаконичен е Рос Макюън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във