Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РОСЕКСИМБАНК ЗАСМУКВА МЕНИДЖЪРИ ОТ БУЛБАНК И ПОЩЕНСКА БАНКА

Във финансовия сектор, пък бил той и българския, няма случайни събития. А когато в един екип започнат да се обединяват мениджъри, работили дълги години за две от най-големите ни банки, това е сигнал, че започва осъществяването на проект, с който се преследват глобални цели.
Нито една от българските медии не забеляза факта, че към РОСЕКСИМБАНК започнаха масово да се стичат банкери от Пощенска банка и от БУЛБАНК. Очаква се поне двадесет души от Пощенска да минат под знамената на РОСЕКСИМБАНК. Досега бе отбелязано само, че Владимир Владимиров ще стане главен изпълнителен директор на РОСЕКСИМБАНК. Но независимо от информацията, която в.Капитал разпространи преди седмица, че Владимиров вече е заел новия си кабинет, той напуска поста председател на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка от 1 юли. С него си отива и колежката му Рени Петкова, която също става изпълнителен директор в РОСЕКСИМБАНК. Двамата подадоха оставките си пред надзорния съвет на Пощенска банка още на 16 май 2001 година. Гръцките й собственици близо месец полагаха усилия да задържат Владимиров и Петкова, но така и не успяха да им направят оферта, на която да не могат да откажат. Българските мениджъри обаче коректно изчакаха да им бъдат намерени заместници. Това са служителите на И Еф Джи Юробанк Панайотис Варелас, който ще е новият главен изпълнителен директор, и Теодорос Каракасис - изпълнителен директор. Длъжността председател на УС на Пощенска банка засега ще остане вакантна, като на нея собствениците на кредитната институция - И Еф Джи Банкинг Груп и Ей Ай Джи, искат да назначат българин.
Владимир Владимиров и Рени Петкова ще се настанят на първия етаж в сградата на РОСЕКСИМБАНК на ул. Леге, която бе закупена през февруари от фалиралата МИНЕРАЛБАНК. Владимиров ще заеме кабинета на бившия шеф на МИНЕРАЛБАНК Владимир Ташков, а за Рени Петкова са подготвени мениджърските покои на ексизпълнителния директор на същата банка Румен Касабов. Вероятно на ул. Леге ще се премести и сегашната мениджърка на РОСЕКСИМБАНК Диана Младенова, която ще запази длъжностите председател на управителния съвет и изпълнителен директор.
В сградата на бившата МИНЕРАЛБАНК вече са определени местата и за служителите, идващи от БУЛБАНК. За изпълнителен директор на РОСЕКСИМБАНК ще бъде назначен Ангел Геков, който бе началник на управление Кредитиране на БУЛБАНК, но подаде оставка в края на май тази година. С него си тръгнаха и началниците на отдели към същото управление Валентин Пеев и Орлин Петрунов, които сега ще работят за институцията на Емил Кюлев.
В понеделник оставката си като началник на управление Икономически анализи и връзки с обществеността в БУЛБАНК подаде и Александър Пръвчев, който от 10 години работеше за нея и повече от шест години оглавяваше това звено. Пръвчев също ще се присъедини към мениджмънта на РОСЕКСИМБАНК като член на управителния й съвет. Натам, изглежда, се е запътил и подалият неотдавна оставка директор на варненския клон на БУЛБАНК Димитър Йовчев. Разпространеният от някои медии слух, че главният дилър на най-голямата българска банка Бисер Манолов също ще я напуска, се оказа обаче силно преувеличен. Пред БАНКЕРЪ Манолов заяви, че няма подобни намерения.
Във финансовите среди се коментира, че през следващите един-два месеца БУЛБАНК ще бъде залята от оставки на хора, по-голямата част от които ще отидат в РОСЕКСИМБАНК. Някои банкери дори се шегуват, че заради вълната от напускащи Надежда Томова - началник на дирекция Управление на човешките ресурси на БУЛБАНК, ще трябва да забрави за лятната си отпуска.
Концентрирането на толкова много опитни мениджъри на едно място едва ли е само с цел да се осъществят декларираните от ръководството на РОСЕКСИМБАНК намерения да купи фалиралите Кредитна банка и БАЛКАНБАНК. Почти сигурно е, че тези сделки ще са само началото на един по-всеобхватен план за изграждането на банка, която изцяло да се контролира от български капитали и да защитава интересите на националния бизнес. Към създаването на подобна структура се върви от години, но никой не успяваше да стигне докрай, тъй като на нашия пазар обикновено личните интереси надделяват над фирмените, че дори и над тези за бъдещето. Ако замислената сега схема бъде изпълнена, е много вероятно да станем свидетели на появата на наистина сериозна финансова институция, която ще е в състояние да се конкурира с чуждестранните банкови капитали, които се наложиха на нашия пазар, благодарение на провежданата през последните четири години правителствена политика.
Контролираните от западни капитали банки трудно биха устояли на амбициите на мощна частна българска банка, без да разполагат с добри български мениджъри. До края на юни на това изискване отговаряха БУЛБАНК, ОББ и Пощенска банка. С напускането на Владимир Владимиров и Рени Петкова в управата на Пощенска банка на практика останаха само чужденци.
Освен с отишлите в РОСЕКСИМБАНК служители, БУЛБАНК пък се раздели и с Момчил Андреев, който се връща в Райфайзенбанк (България). За Райфайзен вече работи и шефът на русенския клон на БУЛБАНК Марин Маринов.
Висшият мениджмънт на най-голямата кредитна институция у нас ще понесе поредния тежък удар през септември, когато от управителния й съвет ще се оттегли и изпълнителният й директор Димитър Атанасов. Месец по-късно изтича срокът на договорите на останалите трима членове на управителния й съвет - Кирил Калинов, Кирил Стефанов и Станислав Георгиев. Липсата на достатъчно подготвен персонал може да постави под натиск управителния съвет на БУЛБАНК.
Едва ли главният изпълнителен директор на БУЛБАНК Луиджи Ловалио ще може да се справи със ситуацията, ако събитията продължат да следват досегашния си ход на оставки. От незавидното положение трудно ще извади банката и Левон Хампарцумян, който от 1 септември ще поеме длъжността председател на управителния й съвет. Вестник БАНКЕРЪ информира за новото назначение на Хампарцумян още на 23 юни. От БУЛБАНК последва неколкодневно тягостно мълчание. На леко ударени се правиха и в пресслужбата на УниКредито Италиано - собственик на 85.2% от капитала на българската банка. Всекидневниците у нас обаче бързо тиражираха новината и на 27 юни след обяд надзорният съвет на БУЛБАНК вдигна бялото знаме, съобщавайки за промените в ръководството. Същия ден около 11 часа Левон Хампарцумян, Луиджи Ловалио и адвокат Борислав Боянов - управител на адвокатска къща Борислав Боянов и Ко, която е корпоративен секретар на БУЛБАНК, бяха забелязани в лобибара на хотел Шератън. Отпивайки от кафето си, тримата тихо си говореха и разменяха помежду си документи на английски. По-късно Хампарцумян заяви за в. БАНКЕРЪ, че на срещата са били обсъдени някои въпроси, свързани с текущото управление на банката. Той каза също така, че ще напусне длъжността на изпълнителен директор на Агенцията за приватизация в средата на юли, след което ще си почива около месец и половина, преди да поеме новите си задължения в БУЛБАНК. През септември обаче Хампарцумян може да завари банката с доста редуциран мениджърски екип и изпълнението на задачите му на председател на управителния й съвет ще е доста трудно дори за човек с неговия опит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във