Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РОСЕКСИМБАНК ВДИГНА ЦЕНАТА ЗА МИНЕРАЛБАНК

На 22 декември 2000 г. представителите на РОСЕКСИМБАНК подписаха със синдика на МИНЕРАЛБАНК Станислав Лютов анекс към предварителния договор за покупката на фалиралата институция. Двете страни са се споразумели сумата, която РОСЕКСИМБАНК предлага да разпредели между кредиторите на МИНЕРАЛБАНК, да бъде увеличена с 600 хил. лв. - от 19.213 млн. на 19.813 млн. лева.


Причината е, че по сметките на МИНЕРАЛБАНК бяха преведени 250 хил. лв. - дивидент от акционерното й участие в Банковата консолидационна компания. Освен това в средата на декември фалиралата банка придоби сградата, в която се помещаваше клонът й в Люлин. Той е бил владение, но не и собственост на фалиралата кредитна институция заради неуредени финансови взаимоотношения със Столичната община.

До момента РОСЕКСИМБАНК си остава единственият официален кандидат за покупката на фалиралата кредитна институция. Председателстваната от Емил Кюлев банка подаде офертата си до синдика Станислав Лютов още на 20 ноември 2000 г., като предложи да плати за МИНЕРАЛБАНК 1 лв. и да разпредели между кредиторите й 19.213 млн. лева. Четири дни по-късно между представителите на РОСЕКСИМБАНК и синдика бе сключен предварителен договор за продажбата на МИНЕРАЛБАНК, който бе изпратен за одобрение от съдия Костандинка Недкова. Тя на свой ред го даде за становище в БНБ, която трябва да го подготви до 28 декември тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във