Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РОСЕКСИМБАНК СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ГОЛЕМИ ДЕЛА

Тайни преговори водят няколко банки и фирми, контролирани от национални капитали. Те смятат да създадат своеобразен финансово-промишлен пул, чрез който да разширяват бизнеса си. Един от основните играчи в него щяла да бъде РОСЕКСИМБАНК, чието ръководство, както в.БАНКЕРЪ пръв писа още през май, възнамерява да купи фалиралите БАЛКАНБАНК и Кредитна банка. Освен това РОСЕКСИМБАНК е изпратила в Банковата консолидационна компания писмо, в което обявява интереса си към акционерния й дял в Централна кооперативна банка. БКК притежава 32.78% от капитала на ЦКБ и отдавна е декларирала намерението си да го продаде. Според Владимир Владимиров, главен изпълнителен директор на РОСЕКСИМБАНК, целта не е да се купят 51% от ЦКБ, а да се придобие миноритарен дял от нея. И така, заедно с другия голям акционер на банката - Централния кооперативен съюз, който държи 23.45% от капитала й, да се активизира кредитирането на селското стопанство и на дребния бизнес.
РОСЕКСИМБАНК успешно би могла да си сътрудничи и с Химимпорт, която преговаря с Корпоративна банка, за да купи дела й от 9.7% в ЦКБ. Твърди се, че фирмата иска да придобие и акциите на Фина С, която пък от 5 юли държи 9.8% от капитала на кооперативната банка, както и книжата на други, по-скромни, акционери в ЦКБ.
Ако РОСЕКСИМБАНК успее да консолидира около себе си всички големи собственици на кооп-трезора, ще формира финансово обединение, чрез което да влезе в селското стопанство. А в случай, че председателстваната от Емил Кюлев банка придобие и активите на Кредитна банка и БАЛКАНБАНК, тя ще има влияние и върху основните им длъжници, сред които са Плама, Балканкар холдинг, Чавдар - Ботевград, Еър Виа.
Владимиров признава, че за събирането на вземанията на фалиралите банки ще се положат огромни усилия и ще се ангажира значителен брой специалисти. Тази дейност ще се извършва паралелно с осъществяването на амбициозните планове на РОСЕКСИМБАНК за масирано разширяване на услугите и на клоновата си мрежа. Владимиров обаче смята, че банката вече разполага с необходимия мениджърски потенциал, за да се справи с предизвикателствата. В нея продължават да се вливат специалисти, идващи от Пощенска банка и от БУЛБАНК.
Управлението на новия салон на РОСЕКСИМБАНК, открит в сградата, в която се помещаваше централата на фалиралата МИНЕРАЛБАНК, е поверено на Фани Стоева. Тя ръководеше софийския градски клон на Пощенска банка. Шефката на ВИП-салона на същия клон Галя Стоева също е преминала на работа в РОСЕКСИМБАНК.
През седмицата на работа в банката на Емил Кюлев, който от 1 юли е в отпуск, бяха назначени Талю Талев - бивш началник на отдел Администрация в регионалния клон на БУЛБАНК в Пловдив, и Димитър Дандалов, бивш завеждащ сектор в софийския клон Калоян на БУЛБАНК.
Според банкери, това е само началото на вълната от кадри, която се носи от БУЛБАНК към РОСЕКСИМБАНК, като повечето хора ще дойдат от клоновете на най-голямата българска кредитна институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във