Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РОСЕКСИМБАНК ПОДАДЕ ОФЕРТА ЗА МИНЕРАЛБАНК

Председателстваната от Емил Кюлев РОСЕКСИМБАНК подаде оферта за покупката на МИНЕРАЛБАНК. Тя е предложила да купи фалиралата кредитна институция за един лев и да разпредели между кредиторите й 19.213 млн. лв. - сумата, на която СЛ Компания оцени активите на МИНЕРАЛБАНК. Синдикът Станислав Лютов получава тази оценка във вторник (14 ноември 2000 г.) и веднага я изпраща на РОСЕКСИМБАНК, на съда и на БНБ. На следващия ден сутринта председателстваната от Кюлев банка връща на Лютов своето предложение за покупка. Още същия ден синдикът и представители на купувача започват да обсъждат детайли на офертата. Запознати с хода на преговорите смятат, че до 21 ноември 2000 г. Лютов ще внесе за одобрение в съда предложението на РОСЕКСИМБАНК. В съответствие с параграфите на Закона за банките съдия Костадинка Недкова ще поиска и становището на БНБ по сделката. Централната банка трябва да отговори на Недкова в срок от трийсет дни. Мнението на БНБ обаче няма да е определящо за крайното решение на съдийката.


РОСЕКСИМБАНК може да бъде притисната да вдигне цената, както това се случи в сделката за Стопанска банка с БРИБАНК - тя на два пъти повиши сумата, която се ангажира да разпредели между кредиторите на фалиралата кредитна институция.


На фирмите кредиторки на фалиралата банка купувачът ще трябва да преведе над 14 млн. лева. При това положение за разпределяне между банките кредиторки ще останат около 5.213 млн. лева - около 2% от сумата, която МИНЕРАЛБАНК им дължи (252.7 млн. лв.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във