Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Рокади в президенстката квота в УС на БНБ

S 250 60ffb647 75f4 4c2c a66b 2ac5dab17e4e

УС на БНБ ще има нов член от декември 2018 нататък. Това е Людмила Елкова, която ще замени  в управителното тяло Боряна Пенчева, чийто шестгодишен мандат изтича сега. На 1 октомври Президентът на България Румен Радев подписа Указ за назначаването на Елкова за член на УС на БНБ. В съобщението на Президентството по този случай пише: "Людмила Елкова е доказан професионалист в сферата на финансите и икономиката с дългогодишен стаж в Министерство на финансите. В периода 2000-2002 г. е главен юрисконсулт в Дирекция „Данъчна политика“ на Министерството  на финансите, а от 2003 до 2009 г. е директор на същата дирекция. Отговаря за прогнозирането на бюджетните приходи и участва в разработването на консолидирания държавен бюджет и управлението на процеса по прогнозиране, анализиране и отчитане на изпълнението на бюджетните приходи, в частност на приходите от данъци и осигуровки, събирани от НАП и Агенция „Митници“, както и във връзка с работата на международните финансови институции – МВФ и Световната банка. В периода 2003-2010 г. е член и заместник-председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса. Назначена е за заместник-министър на финансите през 2013-2014 г. и отговаря за държавния бюджет, държавните разходи, финансирането на общините, държавното съкровище и Дирекция „Национален фонд“. В същия период е заместник-председател на Съвета на директорите на Печатницата на БНБ, алтернативен управител на МВФ за България, ръководител на българската делегация в Международната банка за икономическо-развитие-Москва, член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, член на Управителния съвет на Националния доверителен екофонд".

Въпросната рокада в УС на БНБ е предвидена от законовите процедури и в нея няма нищо необичайно. Според Закона за БНБ тримата членове на на УС на БНБ се назначават от Президента на България, докато управителя на Централната банка се избира от Народното събрание, а тримата подуправители, които той предлага също се гласуват от Парламента.

Чисто формално Людмила Елкова има сходна кариера с тази на Боряна Пенчева. И двете са работили в Министерството на финансите. И двете са били заместник-министри на финансите - Боряна Пенчева при Симеон Дянков, а Людмила Елкова - по времето, когато министър е Петър Чобанов. И двете са били в директорския борд на печатницата за банкноти.  Елкова е била в управлението й докато тази печатница бе собственост на БНБ, а малък дял от капитала й бе притежание на Министерството на финансите.

Боряна Пенчева  в момента представлява интересите на БНБ във вече частната българска печатница за банкноти "Обертюр федусиер", която е собственост на една от трите големи световни частни компании за парични знаци - френската "Франсоа Обертюр". След като се раздели с поста си като член на УС на БНБ Пенчева най-вероятно ще излезе и от управата на печатницата, защото там по правило БНБ изпраща хора, които са от висшия мениджърски състав на Централната банка. Друг е въпросът дали Людмила Елкова ще я замени на тази длъжност или тя ще бъде поверена на някой друг.

 

Людмила Елкова 20393

Боряна Пенчева 17448

Facebook logo
Бъдете с нас и във