Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Рокади в "KBC Груп"

Главният изпълнителен директор на KBC Груп Йохан Тейс.

"КВС Груп" предприе ключови промени в своя Изпълнителен комитет, съобщават от финансовата институция. В България групата е собственик на СИБАНК и очаква разрешение от надзорните органи у нас, за да приключи сделката по придобиването на ОББ. Така от 5 май 2017-а главният изпълнителен директор на бизнес звено “Международни пазари” Люк Хисенс се оттегля от длъжността си по свое желание след 40-годишна кариера. Неговото място ще заеме Люк Попелие, сега изпълнителен директор "Финанси” на "КВС Груп". Овакантената позиция на Попелие пък ще заеме главният изпълнителен директор на K&H Bank и кънтри мениджър за Унгария Рик Шеерлинк. На стола на Шеерлинк ще седне Давид Мушерон. Той сега е главен изпълнителен директор на CBC Banque в Белгия. Назначението подлежи на одобрение от унгарския регулатор.

Ерик Лютс, който през 2016 г. беше назначен за главен мениджър “Иновации”, ще стане седмият член на Изпълнителния комитет и ще е изпълнителен директор "Иновации". Освен че ще управлява програмата за иновации и дигитализация на КВС Груп, той ще бъде и ръководител на звеното “ИКТ и споделени услуги". 

По повод на неговото назначение главният изпълнителен директор на "KBC Груп" Йохан Тейс заяви: "Иновациите и дигиталната трансформация стават все по-важни. През последните години направихме големи инвестиции и в двете области и ще се фокусираме дори още повече върху тях през следващите години. Вследствие на това решихме да добавим един нов член на Изпълнителния комитет, който да поеме отговорността за този ресор. Ерик има зад гърба си богат международен опит и през последните години доказа своите познания и усет за това, което се случва и променя в света около нас. Така че ние сме много щастливи, че той се съгласи да се присъедини към нашия екип.“

Назначенията на Люк Попелие, Рик Шеерлинк и Ерик Лютс са били одобрени от Европейската централна банка и от Националната банка на Белгия, съобщиха представители на финансовата институция. Наследникът на Давид Мушерон в CBC Banque ще бъде обявен на по-късен етап. Междувременно Давид ще бъде заместван от изпълнителния директор и член на Изпълнителния комитет на CBC Banque Жан-Пиер Янсен.

"Изпълнителният комитет разполага с необходимите знания и умения, за да върви уверено към бъдещето. Нашите клиенти, служители, акционери и всички други заинтересовани страни могат да бъдат сигурни, че компанията е в добри ръце", каза председателят на Борда на директорите на KBC Груп Томас Лейсен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във