Банкеръ Daily

назначения

Рокади по застрахователните етажи

Александър Проценко
S 250 31d701f6 f1aa 432c a82c cbac0cfc33d1
S 250 d4e5cd6f d6f8 46a8 9f68 d01242a8a26c
S 250 e51f57c5 6bd9 4600 a993 6ea9ae9be671

От 1 януари 2018 г. Александър Проценко пое оперативното ръководство на "Алианц България холдинг". Проценко е председател на Изпълнителния комитет, ще ръководи и управителните органи на дружествата от групата.

След като в началото на тази година банкерът Светослав Гаврийски, бивш управител на Централната банка, който бе начело на

 

"Алианц Банк"

 

се оттегли от активна дейност, Проценко зае и мястото му в управителния съвет на банката.

 

Александър Проценко е роден в Украйна, но е руснак по националност. Той бе главен финансов директор за Централна и Източна Европа на "Алианц", ръководеше развиващи се пазари и операции, планиране на групата и контрол в компанията. Преди това е оглавявал международните консултации на Цюрих "Файненшъл сървисис", работил е и в други компании, преподавал е в университета в Мюнхен. Проценко е защитил докторантура в университета на Мюнхен, където се е дипломирал по специалността икономика. Изучавал е икономика и в Лесотехническата академия в Санкт Петербург.

Към екипа на "Алианц България" се присъедини и Йоанис Коцианос. Той стана член на Изпълнителния комитет и главен директор "Подписваческа дейност". Коцианос работи в системата на "Алианц" от 2008 г., където заема  различни позиции. Преди да поеме  новия си пост, той бе главен финансов директор и ръководител на "Управление на инвестициите" на Allianz Hellas в Гърция.

Йоанис Коцианос поема поста от Орлин Пенев, който остана изпълнителен директор на ЗАД "Енергия".

Сега актуалният съвет на директорите на холдинга вече включва Димитър Желев, който е председател на съвета на директорите и изпълнителен директор, Петрос Папаниколау - заместник-председател, и Александър Проценко.

Изпълнителният комитет на холдинга се оглавява от Александър Проценко, който е негов  председател.  Негови членове са още  Павлин Петков, главен финансов директор на групата на "Алианц България холдинг" (CFO). В оперативното ръководство на холдинга са още Андрей Александров - главен оперативен директор на групата, и Йоанис Коцианос - главен директор "Подписваческа дейност" на групата на "Алианц България холдинг" .

 

ЗАД "Алианц България"

 

е с двустепенна система на управление:от надзорен и управителен съвет. В наздора влизат Атанас Табов, Люба Павлова и Стефан Стефанов.

В управителния съвет на застрахователното дружество са: Александър Проценко - председател, и Орлин Пенев, Андрей Александров, Атанас Узунов, Любомир Гаврилов  - като негови  членове.

Както се вижда  от това изброяване, от състава на управителното тяло е отпаднал Пламен Ялъмов, бивш председател на управителния съвет и изпълнителен директор. Досега член на  този орган беше и Атанас Юруков - прокурист, който е преминал на друга работа.

Лицата, представляващи дружеството, са Александър Проценко - главен изпълнителен директор, Орлин Пенев - изпълнителен директор, и Андрей Александров - изпълнителен директор.

Системата на управление на

 

"Алианц банк"

 

си остава непроменена - тя е двустепенна: включва надзорен и управителен съвет.

В надзорния съвет влизат: Димитър Желев, Валтер Липолис, Кристоф Плейн, Реймънд Сиймър, Райнер Франц, Кай Мюлер.

Председател на управителния съвет е Александър Проценко.

Членове на УС са: Георги Заманов - главен изпълнителен директор, Росен Станимиров - главен бизнес директор, Христина Марценкова - главен оперативен директор, Ивайло Стоянов, Мариета Петрова и Камелия Гюлева.

 

Георги Заманов е главен изпълнителен директор на "Алианц банк България" от началото на 2017 година. Той e банкер с опит не само на българския, но и на пазара в чужбина. Магистър е по икономика и финанси от УНСС и по ядрена физика от СУ "Св. Климент Охридски" . Започва кариерата си като анализатор в БНБ, преминава през ОББ, HVB "Биохим" и "Уникредит Булбанк", където е заемал ръководни длъжности в управлението на необслужваните кредити. От 2007 г. последователно е бил член на УС на UniСrеditВаnk - Сърбия, където е отговарял за управлението на риска, а след това и на UnіСrеdіtВаnk в Украйна, като отговарящ за корпоративното и инвестиционно банкиране. От януари 2016 г. се присъединява към екипа на "Алианц банк България" като изпълнителен директор.

 

В "Алианц България Живот"

 

членовете на надзорния му съвет са същите: Андрей Александров, Максим Сираков и Стефан Стефанов.

В управителния съвет обаче има промяна - негов председател е Александър Проценко, а членове са: Глория Димитрова, Ивета Плякин, Мирослав Семизов, Люба Павлова.

Дружеството ще бъде представлявано от  тримата му изпълнителни директори: Глория Димитрова, Мирослав Семизов и Ивета Плякин.

От 1 април  член на Изпълнителния комитет на холдинга ще бъде  и Калин Костов. Той ще отговаря за управление "Продажби" на холдинга. Идва от "Евроинс".

Подобни промени, свързани с назначаване на експерти от чужбина, има и в ДЗИ.  Най-новият играч в компанията е Люсиен Хейсенс.

Той е изпълнителен директор на KBC Bank & Insurance, член е на Изпълнителния съвет на "KBC Груп" и председател на надзорните съвети на ДЗИ и СИБАНК, които са част от "KBC Груп".

 

Професионалният път на Люсиен Хейсенс започва през 1977 г., когато се присъединява към Kredietbank N.V. Последователно заема постовете валутен търговец, представител на банката и управител на клоновете в Хонконг, Бахрейн, Лос Анжелис и Антверпен. През 1994 г. се издига до генерален мениджър на Kredietbank в Антверпен. След сливането на банката с ABB-Insurance и CERA (Centrale Raiffeisenkas) Bank и създаването на КBC Bank&Insurance Holding през 1998 г. през 2000 г. Хейсенс става старши генерален мениджър на KBC Bank. От 2011 г. е изпълнителен директор на KBC Bank&Insurance и член на Изпълнителния съвет на KBC Group. От 2014 г. е председател на надзорните съвети на ДЗИ и СИБАНК -  дружествата са част от KBC Group.

 

При това положение  надзорните съвети на "ДЗИ - ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ" ЕАД и на  "ДЗИ – ЖИВОТОЗАСТРАХОВАНЕ" ЕАД  имат  еднакъв персонален състав:

Люсиен Хейсенс – председател,  Йохан Демен и Григорий Вазов – членове.

Интересно е, че и управителните съвети на двете дружества имат също еднакъв състав: Коста Чолаков - председател на УС и главен изпълнителен директор, Геерт Де Кегел - член на УС и изпълнителен директор, и Милен Глушков - член на УС и изпълнителен директор

Тук е мястото да припомним, че председателят на надзорните съвети на ДЗИ и на  СИБАНК  Хейсенс стана Доктор хонорис кауза на ВУЗФ преди две години. Люсиен Хейсенс е седмият носител на това почетно  звание.

ДЗИ е дружеството с най-дълга история и опит на българския застрахователен пазар. Компанията, символ на застрахователния пазар  в България, разработва и предлага пълна гама от продукти в направленията  "Общо застраховане" и  "Животозастраховане", както и продукти, свързани с покриване на здравни рискове.

От 2007 г. насам ДЗИ получава подкрепа и на международно равнище, след като стана част от белгийската банково-застрахователната  група КВС.  ДЗИ и СИБАНК са  компаниите, чрез които KBC Group е представена и оперира на българския финансов пазар в двата основни сегмента: банкови и застрахователни услуги.

На 27 февруари тази година КФН одобри допълнителен лиценз на още едно дружество - 

 

ЗД "Нова Инс"

 

Дружеството ще може да предлага още три застраховки. Новият лиценз от КФН включва всички рискове по застраховките "Сухопътни превозни средства (без релсови превозни средства)", "Правни разноски" и "Помощ при пътуване (Асистанс)".

 "Застрахователно дружество Нова Инс" ЕАД  е създадено на януари 2016 година. То възникна, след като  ЗАД“Булстрад Виена Иншурънс Груп“ придоби чрез договор за покупка  100 % от акционерния капитал на "ОББ - "Ей Ай Джи Застрахователно Дружество“ АД.

Дружеството има двустепенна система на управление, обясни  за "БАНКЕРЪ" Максим Колев, негов прокурист.

В надзорния съвет влизат  Кристоф Рат, Асен Ошанов и Симеон Василев. А в състава на  управителния съвет са Недялко Чандъров и Иво Груев, които са и изпълнителни директори, както и Пламен Шинов и Теодор Илиев.

 

Кристоф Рат завършва Университета по приложни науки във Виена през 2004, където  придобива степен магистър по "Банкиране и финанси". Започва кариерата си в банковия сектор в Австрия и Германия. През 2004 се присъединява към "Винер щетише ферзихерунг" АГ в Австрия като съветник на борда и управителя за Сърбия и Германия.

През 2007 става член на управителния съвет на  "Винер щетише осигурание" -  Белград – "ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП". Сега  изпълнява длъжностите изпълнителен директор и член на управителния съвет на ЗАД "БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" и "Български имоти".

Рат също така е член на надзорния съвет на филиалите на "ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" в Албания и Македония.

Недялко Чандъров е завършил "Социално икономическа информация"  в Университета за национално и световно стопанство в  София през 1991 г. В ЗАД "БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП" заема позиция на изпълнителен директор и член на управителния съвет от 07.07.2015 година. Работил е последователно в ТДД "Големи данъкоплатци" на длъжност директор. В "ДЗИ – ОБЩО ЗАСТРАХОВАНЕ" и "ДЗИ – Животозастраховане" е бил главен изпълнителен директор, председател на управителния съвет и член на надзорния съвет на двете компании. Притежава сертификат за наличие на квалификация и професионален опит в банковото дело, връчен му от Българска народна банка, както и диплома от "Курс за мениджъри в данъчната администрация" под ръководството на Министерството на финансите на САЩ.

На заседанието си на 06.03.2018 г. КФН одобри кандидатурите на следните мениджъри:

Светослава Стойчева Ангелова - за член на съвета на директорите на ЗД "Съгласие" АД,

Марлен Мари Прадей - за член на съвета на директорите на ЗАД "Сожелайф България" АД,
 
Стефан Адриаан Герта Делае - за член на управителния съвет и изпълнителен директор на "ДЗИ-Общо застраховане" ЕАД,
 
Йохан Басилиус Демен - за член на надзорния съвет на "ОББ-Метлайф Животозастрахователно дружество” АД.
 
КФН одобри Коста Чолаков за изпълнителен директор, Стефан Адриаан Герта Делае - за член на управителния съвет и изпълнителен директор, и Бистра Василева - за член на управителния съвет и изпълнителен директор на "ОББ-Метлайф Животозастрахователно дружество" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във