Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рокади по високите етажи на "Уелс Фарго"

Американската банка "Уелс Фарго" обяви, че главният изпълнителен директор Джон Стъмпф е подал оставка, която е приета от Борда на директорите с незабавен ефект. Бордът е избрал за негов наследник Тим Слоун, който досега изпълняваше функциите на председател и главен оперативен директор.

Заместник на Слоун ще бъде Стивън Сангър, който заема поста на председател, а Елизабет Дюк ще заеме позицията на заместник-председател.

Тим Слоун ще се присъедини и към Борда на директорите, посочват в изявление от "Уелс Фарго". "Благодарен съм за възможността да ръководя банката", коментира Слоун пред журналисти.

"Настроен съм много оптимистично за бъдещето ни, защото имаме талантливи и грижовни членове на екипа. Банката продължава да се радва на десетки милиони клиенти. Реших, че е най-добре за компанията да се оттегля. Тим Слоун е единственият човек, за когото съм сигурен, че може да води тази компания напред", заяви досегашният шеф на "Уелс Фарго" Джон Стъмпф.

Той се оттегля от управлението най-вече поради скандала, в който бе въвлечена банката през последните месеци. На кредитора бе наложена рекордна глоба от 185 млн. долара от американските финансови регулатори. Повод за паричната санкция бяха обвиненията, че управата на "Уелс Фарго" е допуснала служителите й да открият 2 милиона потребителски сметки без разрешението на клиентите. В резултат Джон Стъмпф бе разпитан от Комисията по финансови услуги към Конгреса на САЩ. Оттогава банката се нае да ревизира своите цели за продажби и лиши  Стъмпф от бонуси в акции на стойност 41 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във