Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рокада на върха в "Банка ДСК"

Тамаш Хак-Ковач

Банка ДСК прави рокада в управителния и надзорния си съвет.

Дългогодишният главен изпълнителен директор Виолина Маринова е получила лиценз от БНБ за член на Надзорния съвет на банката. 

В Управителния съвет на Банка ДСК влиза Тамаш Хак-Ковач. 

И двата лиценза от БНБ са издадени на 6 ноември.

Тамаш Хак-Ковач е роден през 1970 г. в град Мишколц, Унгария.

Той е бивш шеф на борда на подразделението на OTP Bank в Украйна. OTP Bank е унгарският собственик на "Банка ДСК". Преди това през 2000-2007 г. той става председател на управителния съвет на дъщерната банка на германската Commerzbank в Унгария, от юли 2007 г. оглавява дъщерната банка на Commerzbank в Москва, а от май 2010 г. ръководи подразделението за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на Commerzbank.

От 24 февруари 2012 г. Тамаш Хак-Ковач оглавява борда на украинското подразделение на OTP Bank. Надзорният съвет на OTP Bank е прекратил правомощията Тамаш Хак-Ковач като ръководител на борда на 30 октомври 2020 г., като той ще оглави "Банка ДСК".

Виолина Маринова е главен изпълнителен директор на Банка ДСК от 2005 г. След сделката по придобиването на "Сосиете Женерал Експресбанк" от Банка ДСК Виолина Мариона заслужено бе избрана да ръководи една от най-мащабните консолидации. С 48-годишен професионален опит в Банка ДСК, г-жа Маринова започва от най-ниското стъпало в своето кариерно развитие, като служител „Банково обслужване“ и преминава през всички позиции до поста Главен изпълнителен директор и Председател на Управителния съвет. през септември 2013 г. Виолина Маринова стана и единственият банкер в България, удостоен с най-високото национално отличие - орден „Стара планина”, първа степен.

През 2014 г. г-жа Маринова получи наградата „Златен кръст за заслуги към Унгария” за подкрепата на  двустранния културен обмен и в знак на признание за приноса й в популяризирането на унгарската култура в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във