Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Ройтерс": Корпоративна банка пропусна последното плащане по облигации

Корпоративна търговска банка (КТБ) не е направила последното плащане по деноминираната в долари облигационна емисия, чийто падеж беше в петък (8 август).  Това увеличава вероятността притежателите на облигации да заведат съдебно дело срещу държавата, информира "Ройтерс" като се позовава на два анонимни източника, които притежават от ценните книжа.

Агенцията припомня събитията около четвъртата по големина банка в страната и поставянето й под особен надзор през юни, след като масирано теглене на депозити предизвика ликвидна криза в трезора.

През юли "Ройтерс" съобщи, че група облигационери, сред които американски и европейски хедж фондове и финансови институции, са сформирали кредитен комитет и са наели съдебно представителство в България в случай, че правителството обяви КТБ в несъстоятелност.

"На 8 август, петък, Корпоративна банка, която е изцяло под контрола на Българската народна банка, пропусна финалното плащане по облигациите си, след като през юли не направи плащане по купона", посочват пред "Ройтерс" група притежатели на облигации на КТБ.

Заради пропуснатото през юли плащане рейтинговата агенция Moody's свали инвестиционната оценка на облигациите за 150 млн. долара до Са от В3.

" С оглед на липсата на всякакъв вид съществена комуникация от страна на правителството, облигационерите ще използват правни средства срещу държавата и банката. Българските политици не само, че рискуват да попаднат в една продължителна и скъпа правна битка, но рискуват и трайно увреждане на репутацията на страната като инвестиционна дестинация в ЕС", заявяват още инвеститорите.

"Плащането на падежа в петък не се осъществи“, коментира пред Ройтерс представител на лондонски хедж фонд. " Има седемдневен гратисен период. В момента изясняваме правните възможности", посочват още засегнатите инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във