Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Ройтерс": България планира да поеме 2 мрлд. евро дълг

България планира да събере 2 милиарда евро чрез световните облигационни пазари. Очаква се процедурата по предлагането на книжата да започне във вторник (15 септември), съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници. В публикацията се посочва, че в понеделник е имало разговори с инвеститори за пласирането на две емисии - 10-годишни и 30-годишни облигации.

"Има сериозен интерес и пазарните условия са добри. Очаква се събирането на оферти за книжата да започне днес", заявява един от източниците, останал неназован. Отново по неофициална информация по-голямата част от книжата ще са част от емисията с матуритет от 10 години, а по-малката - от емисията с матуритет от 30 години.

Финансовият министър Кирил Ананиев засега не е коментирал темата.

Както "Банкеръ" вече писа, първоначалните нагласи бяха, че още в началото на май България ще опита да набере над 2 млрд. евро чрез продажбата на глобална емисия облигации. Тогава обаче правителството се отказа в очакване на по-добри пазарни условия. 

Още по онова време бе съобщено, че кабинетът е подбрал четири банки, които да управляват продажбата на книжата - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit. Подборът не е случаен, тъй като същата група управлява последната глобална продажба на облигации - през 2016 година. 

Очаква се с поемането на този дълг да се финансира очаквания бюджетен дефицит в размер на 3.5 млрд. лева в края на годината. Средствата ще послужат и за осигуряване на допълнителни ликвидни буфери за справяне с икономическите последици от COVID 19 пандемията, пише още "Ройтерс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във