Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РОЯЛ БЕНК ЪФ СКОТЛАНД ХВЪРЛИ ОКО НА МЕЛЪН

Роял Бенк ъф Скотланд (Royal Bank of Scotland) втората по големина банка на Великобритания изглежда решена стремително да разшири дейността си в САЩ. Според информация в медиите, непотвърдена официално от кредитната институция, нейното щатско поделение Ситизънс Файненшъл Груп (Citizens Financial Group) е започнало преговори за покупката на поделението за банкови услуги на дребно на щатската финансова групировка Мелън Файненшъл (Mellon Financial Corp.). Привлекателното в нея са 350-те банкови клона, съсредоточени главно в щатите Пенсилвания, Ню Джърси и Делауеър.
Сделката, оценявана на 3 млрд. щ. долара, ще удвои мощта на вече съществуващата силна мрежа от 330 клона на Ситизънс в Кънектикът, Масачузетс, Ню Хемпшир и Роуд Айлънд.
Мелън притежава и гигантския взаимен фонд Дрейфюс (The Dreyfus Corp.) в САЩ и Нютън Инвестмънт Мениджмънт (Newton Investment Management) във Великобритания и от няколко години съсредоточава дейността си върху обслужването на едри институционални клиенти и управлението на активи. Същевременно тя ограничава по-нископечелившите си банкови операции на дребно, закрива някои клонове и продава останалите на конкуренти. Главният изпълнителен директор на Роял Бенк ъф Скотланд Фред Гудуин на свой ред смаза машината за слухове с изявлението си за пресата, че се готви за потенциални сливания и покупки в САЩ с посредничеството на Ситизънс.
Ако сделката се осъществи, тя ще сложи край на 130-годишното съществуване на потребителските банкови операции на базираната в Питсбърг Мелън. Същевременно тя ще даде нов тласък на международната експанзия на Роял Бенк ъф Скотланд, която в момента асимилира местния си съперник Нешънъл Уестминстър Бенк (National Westminster Bank), който спечели миналата година след епична битка с другия си местен конкурент Бенк ъф Скотланд (Bank of Scotland).

Facebook logo
Бъдете с нас и във