Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рискът в световната икономика расте

Увеличеният политически риск, провокиран от несигурността, свързана с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, с Брекзит и с още немалко събития в Европа, може да доведе до това компаниите в развитите страни да отложат инвестиционните си решения. Това сочи последният тримесечен анализ на застрахователната компания "Кофас", изследващ риска в различни сектори на икономиката на 160 държави.

През годината компанията промени резултатите на почти половината от оценяваните сектори, като 23 са намаляванията на оценките, а едва 10 – увеличенията.

"Твърде е вероятно тенденцията да продължи и през 2017 година. Глобалният ръст все още е слаб  - оценява се на 2.6%, а ниските цени на стоките тежат на приходите и печалбите в много сектори", посочват анализаторите.

Северна Америка: най-слабият регион на секторно ниво

През последното тримесечие Северна Америка е регионът, който е най- отслабен от ръста на рисковете. След намаляване на компаниите в несъстоятелност (с 16% през 2014 г. и с 12% през 2015 г.), броят им се очаква да се стабилизира през тази година и да отбележи лек ръст от 1% през 2017 г. Секторите, зависими от домакинското потребление, ще пострадат най-много от това.

Всичко това води до промени в оценките на риска. Търговията на дребно и текстилният сектор вече е с характеристика "висок риск". И въпреки че транспортният сектор в региона печели от ниските цени на петрола и ефектите от преструктурирането вече повече от 10 години, перспективите, особено по отношение на въздушния транспорт, са мъгляви. Поради това рискът в сектора вече се определя като "среден". Дървообработката и производството на хартия страда от проблемите в строителството – от януари до септември 2016 г. ръстът на разрешенията за строителство пада от 12.5% до 2.3 на сто. Затова рискът вече може да бъде определен като "висок".

Ръст в кредитния риск в Европа

В Европа също рисковете се увеличават, въпреки известния спад в броя на несъстоятелностите. В западноевропейските страни, селскостопанския сектор вече се характеризира с "висок риск". Производителите на зърно в региона, особено Франция и Германия, страдат натиска на цените и обемите – безпрецедентно ниско производство и ниски цени в световен мащаб.

А в страните от Централна Европа, при два от секторите се отбелязва увеличение на рисковете и Кофас вече ги поставя в графата "висок риск". Това са строителството и информационните и комуникационни технологии. Първият се влошава основно заради замразените инфраструктурни проекти в Полша, която може да стане първата европейска страна, глобена за неспазване на европейските регулации по отношение на бюджетния дефицит. Секторът информационни и комуникационни технологии, при който рискът е намален до "среден", страда от умереното потребление, особено заради намаляването на глобалните продажби на смартфони. Кредитният риск се увеличава заради натиска на падащите цени и влиянието им върху печалбите на компаниите.

Средният Изток: рискове за ИКТ сектора

В страните от Средния Изток, рисковете в 3/4 от секторите са класифицирани като "висок" или "много висок". Най-скорошната промяна в определянето им е именно информационните и комуникационни технологии, които търпят негативите от влиянието на цените на петрола. При това развитието на черния пазар, който е трудно контролируем, също допринася за спадането на официалните печалби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във