Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рискът в страната ни вече е на "приемливо ниво"

Оценката за страновия риск в България се покачва от В до А4. Това се вижда от класификацията на глобалната компания за управление на риска Кофас, според която рискът в страната ни вече е на "приемливо ниво".

Промяната идва след като през 2009 г. страновият ни риск бе понижен и от тогава насам промяна не е правена. Според експертите повишението се дължи на успешното възстановяване, умерения растеж и продължаващата консолидация на банковия сектор.

"Повишаването на оценката на страновия риск на България е достатъчно ярък показател, че страната ни става по стабилна и по-ниско рискова като бизнес среда. В същото време не бива да пренебрегваме факта, че независимо от това рисковете в политическата сфера остават това може да се отрази неблагоприятно върху по-нататъшното развитие. Рискове от неплащане също остават съществени поради високата задлъжнялост на фирмите в България", каза управителят на Кофас за България Милена Виденова.  

Освен у нас повишение на страновия риск се наблюдава в Естония от А3 на А2, Исландия от А3 на А2, Испания  от А4 на А3, Кипър и Сърбия  от С на В и в Босна и Херцеговина от D на С. Това заедно с Кения, Аржентина, Гана и Пакистан са единствените повишения на страновия риск в света.

Цялостният анализ на рисковете показва, че 2017-та ще бъде година на политически и банкови рискове в развиващите се страни. Специалистите отбелязват, че глобалните политически рискове ще достигнат рекордно ниво през 2017 г. и ще бъдат основен проблем пред бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във