Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рискът от просрочия у нас остава умерен

S 250 49ab1e9a d379 4669 8fb3 e14d2da085cb

Рискът от забавени плащания и лоши вземания на България се запазва на ниво B2 - "умерен риск", въпреки усложнената икономическа обстановка. Това показва анализ на международната компания за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs, базиран на данните за  първото тримесечие на годината.

Мониторингът обхваща 242 държави и 18 сектора, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дългосрочни показатели. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в съответната държава. Скалата включва два индикатора -  за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок).Вече бе казано, че в същото време се прави оценка на 18 сектора във всяка държава, като те се индексират от "зелено" за нисък, през "жълто" за умерен, "оранжево" за чувствителен до "червено" за висок риск.

"Към момента България успява да задържи рейтинга си за разлика от други държави в региона. Но трябва да се има предвид, че до този момент нашите индикатори се движеха в горната част на B2, дори с известна перспектива за повишение", коментира резултатите на страната ни Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Въпреки добрия резултат анализаторите отбелязват, че у нас половината от изследваните сектори вече "светят" в оранжево, след като към тази зона  премина и производството на автомобилни части. Това е и единственият сектор с понижен рейтинг в новия доклад на Euler Hermes. В зелената част на скалата , като най-ниско рискови у нас, към момента успяват  да се задържат  единствено Софтуер и ИТ индустрията. 

От анализа се разбира, че 18 държави са с понижен рейтинг. Сред тях са  Румъния, Словакия, Чешката република, Полша и Литва.

"Видимите и потенциални последици от пандемията на Covid-19 са отразени в нашия анализ на риска в отделните държави. Продължаваме обаче да следим положението във Франция, Германия, Испания и САЩ, като към момента те разполагат с необходимите инструменти да защитят бизнеса там, но ситуацията може да рязко да се усложни, ако изолацията продължи и икономиките останат замразени за по-дълъг период”, предупреждава Людовик Сюбран, главен икономист на Euler Hermes и Allianz.

Общо 126 сектора във всички изследвани държави също са с ревизиран рейтинг - към по-рисков,  което е рекорд за  доклада на Euler Hermes, откакто той съществува. От компанията уточняват, че в 60% от случаите става въпрос за съществена промяна - от умерен към висок риск. Най-сериозно засегнат е секторът "Автомобилостроене", който бележи понижение в 26 държави. След него се класира "Транспортът" с понижение в 21 държави, следван от "Електроника" (понижение в 14 държави) и "Търговията на дребно" (понижение в 12 държави). Най-сериозно повишаване на риска по сектори има в Западна Европа с 52 ревизии надолу, а в Източна Европа те са 24.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във