Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рим ще отказва италианците от кеша

Италианският премиер Джузепе Конте възнамерява да задейства най-еволюционните стимули за облекчаване на кризата от коронавируса в опит да откаже гражданите на страната от кеша и от укриването на данъци, което върви редом с него. Правителството работи по мерки за възстановяване на 10% от плащанията по картови транзакции и да връща максимум 300 евро на човек, които да са в сила до 2022-а, твърди запознато с плана лице. Като добавка, потребителите, които подкрепят правителствената инициатива, ще получат право на участие в лотария с награден фонд от общо 300 млн. евро. 

Министрите на третото по големина стопанство на еврозоната се надяват, че тази извънредна, поощряваща потреблението политика, ще промени и навиците на населението да отказва упорито цифрови разплащания. И може да открие нов фронт в битката срещу укриването на данъци и да свие недекларираната икономическа активност, оценявана на 12% от БВП на Италия.  

"В нашата държава непосилната задача не е да се изработят правилата, а да се прилагат", коментира Джорджо Ди Джорджо - професор по парична теория и политика в независимия римски университет "Луис Гуидо Карли". Което вдъхва увереност на учения, че мярката на кабинета ще проработи и ще промени поведението на потребителите, въпреки че няма да има задължителен характер. 

Всички досегашни управляващи в Италия са се опитвали безуспешно да прекратят любовната афера на италианците с кеша. Последният опит на бившия премиер Марио Монти да ограничи физическите плащания до 1000 евро по време на дълговата криза в еврозоната, се оказа толкова непопулярен, че мярката бе отменена веднага от наследника му Матео Ренци. 

Идеята на премиера Конте да включи лотариен "подсладител" към безналичните плащания почива на увлечението на италианците по такива игри и цели да насочи вниманието на потребителите към новите технологии чрез използването на вече съществуващи приложения на мобилните телефони, които хората трябва да свалят, за да получат достъп до екстрата. Правителството вече обяви и друта лотарийна инициатива за поощрение на пазаруващите - да изискват касови бележки в магазините, които да регистрират. Тези мерки ще надградят започналата по време на пандемията промяна в нагласите на италианците да купуват стоки онлайн чрез дигитални плащания. 

"COVID-19 внесе големи промени" - твърди Енцо Куаренги - мениджър за Италия на ""Виза". Екипът на Куаренги е установил "3 млн. потребители, пазаруващи онлайн, които преди пандемията не са използвали електронни разплащания, и това поведение е налице и в момента". 

Планът на Конте, който трябва да бъде финализиран през идните седмици, е част от усилията на Рим да облекчи националната икономика от пораженията на коронавируса, чийто първоначален взрив бе най-тежък в Италия сред европейските държави. Страната трябва да получи 209 млрд. евро от фондовете за възстановяване на Европейския съюз, което мотивира допълнително управляващите да убедят съседите си, че са решени на реформи. Двадесет и три страни членки на общността използват по-малко кеш от италианците. Официална оценка от 2016-а показва, че 86% от транзакциите на Ботуша се осъществяват в брой. 

По данни на Европейската централна банка, цитирани от агенция "Блумбърг", Италия, Гърция и Малта са с най-малък брой картови плащания на човек от населението - до 75. В Германия и Кипър те са до 100 броя; в Австрия, Испания, Литва и Словакия - 150 броя; в Португалия и Латвия - 200 броя; във Франция и Белгия - 250; в Нидерландия, Естония и Ирландия - 300 броя. Лидери са финландците с над 300 броя картови плащания на човек от населението.  

Роси Алая - шеф на разплащанията в "Банка Села", участвала в разговорите с кабинета по подготовката на мярката - посочва, че "в някои държави са направени сериозни инвестиции в инфраструктурата и мрежите за незабавни плащания". 

Италия също предприема стъпки в тази област, но по други начини. Държавният италиански кредитор "Каса депозити е презити" ще е основен инвеститор в структурата, оформена след обявеното в началото на седмицата поглъщане на финансово технологичната фирма SIA от Nexi, която ще е една от най-големите платформи за разплащания в Европа.  

Безкасовата стратегия на Италия се развива на фона на интернационалната борба с незаконните транзакции - от правилата, позволяваща обмен на информация между данъчните власти за собственици на банкови сметки до решението на ЕЦБ да спре емитирането на банкноти с максималния номинал 500 евро. 

Докато италианските министри се опитват да наложат плана си за окуражаване на хората да правят малки и по-големи плащания по безкасов път, комисионните на емитентите на кредитни карти дразнят търговците на дребно. Всички те трябва да имат устройства за цифрови плащания, но повечето нямат, най-вече за да не внасят такси.  

Освен това кешът е много по-бърз и по-лесен за някои бизнеси, какъвто е и магазинът за сладолед Il Gelatone близо до римския Колизеум. Собственикът му Паоло Костантини обяснява, че "обикновено фунийка сладолед е готова за продажба за 15 сек., а плащането с карта отнема 20 сек., при това, ако е успешна. Костантини добавя, че по времето на пандемията от COVID-19 това не е голям проблем, защото клиентите са малко. Но когато има навалица, става трудно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във