Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рим предложи бюджет 2021-а

Правителството на Италия одобри проектобюджета за следващата година, в който са заложени значителни мерки за подкрепа на икономиката в хода на поредния взрив на кризата от COVID-19. Те са насочени към здравния бранш, към най-уязвимите домакинства и към удължаване на мораториума на плащанията по заеми и ипотеки, отбеляза в официално изявление кабинета на 18 октомври.

В проектобюджета са заделени 4 млрд. евро в помощ на най-засегнатите от коронавируса стопански сектори. 

В най-песимистичния сценарий за икономическата перспектива на страната правителствената прогноза е за 10.5% спад на БВП през тази година и едва 1.8% ръст през идната. Официалното предвиждане на кабинета е за 9% икономически спад през 2020-а и 6% растеж през 2021-а. 

Бюджетното предложение предвижда 13 млрд. евро за данъчни ваканции за най-слабо развитите южни райони на Италия и 8 млрд. евро за генерално реформиране на данъчната система на страната. Временните данъчни ваканции за средната класа ще бъдат направени постоянни.

Рим ще получи лъвския пай от Фонда за възстановяване на Европейския съюз под формата на заеми и безвъзмездна помощ в размер на 209 млрд. евро в периода на действие на програмата и правителството на премиера Джузепе Конте трябва да обсъди с Европейската комисия как планира да използва парите. 

Според председателя на "Банка д'Италия и член на управителния съвет на Европейската централна банка - Игнацио Виско - Италия трябва да харчи средствата от фонда рационално, за да създаде условия за растеж и да намали дълговото бреме. В интервю за телевизия "Блумбърг" на 16 октомври Виско коментира, че "италианският дълг в момента може да се обслужва и реалният проблем е потенциалът му да продължи да расте".

Дългът на Ботуша вероятно ще достигне 160% от БВП през тази година, а намеренията на правителството са да удвои растежа и да повиши заетостта с 10% в дългосрочен план, за да свие разликата с партньорите си от еврозоната. 

ЕЦБ има съществен принос в подпомагането на икономиката на еврозоната и в частност на Италия, посочва Виско. Усилията на европейските централни банкери да държат ниски кредитните разходи позволиха на Рим да похарчи 100 млрд. евро под формата на стимули за поразеното от вируса национално стопанство. Доходността на десетгодишните италиански облигации е спаднала двойно от върховите стойности в средата на март. 

С това би могло да се обясни и успешната италианска дългова оферта на 13 октомври. На нея бяха продадени тригодишни облигации за 3.75 млрд. евро с нулева лихва, което се случва за първи път. И е поредно доказателство, че отчаяното търсене на възвръщаемост е редуирало доходността на някои от най-рисковите европейски активи. 

За емисията бяха внесени заявки, надхвърлящи 1.4 пъти номинала й, което е малко по-слаб интерес отколкото към предишната продажба. Тя обаче доказа, че инвеститорите са готови да придобият италиански дълг, въпреки че той вече не предлага предишните привлекателни доходи, свързани с риска. Това се обяснява с комбинацията от няколко фактора, между които: по-стабилните позиции на правителството след последните регионални избори в Италия, подкрепата на ЕЦБ чрез нейната програма за покупка на активи и средствата, които трябва да постъпят от Фонда за възстановяване от пандемията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във