Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рим подновява преговорите за поглъщане на "Монте Паски"

Централата на "Монте Паски"

Рим и "Уникредит" се подготвят да подновят през идните седмици разговорите за потенциалното поглъщане на "Банка Монте дей Паски ди Сиена". Желанието на италианското правителство е да се изтегли от проблемния кредитор до края на годината - крайният срок, даден от Брюксел, за да одобри държавната помощ за най-старата банка в света. 

Кабинетът на премиера Марио Драги е готов за алтернативни решения за "Монте Паски", но поглъщането й от "Уникредит" е предпочитаната опция, твърдят запознати с въпроса лица. Те допълват, че съвещанията за подновяване на правителствените контакти с водещата италианска банкова група вероятно ще започнат още през този месец. Целта на Рим е да има споразумение до края на лятото. 

Пазарната оценка на "Монте Паски" се повиши с 5.8% след новината за предстоящите преговори. И макар че загуби част от спечеленото, тя все пак остана с 3.4% по-висока в късния следобед на 7 май - около 1.2 млрд. евро. Акциите на "Уникредит" също поскъпнаха - до 9.35 евро всяка в последния работен ден на седмицата. 

Преговорите с "Уникредит" за потенциалната сделка бяха прекратени в началото на годината заради реформирането на италианския кабинет и оставката на главния изпълнителен директор Жан Пиер Мюстие, заменен на 15 април от Андреа Орсел. Споразумението на Рим с Европейската комисия е да ликвидира до края на годината държавния дял в "Монте Паски", придобит в резултат на спасителната акция на колабиралия кредитор. 

"Монте Паски" е камък на шията на италианското правителство още от първата спасителна акция на държавата през 2009-а след последната финансова криза, тръгнала от пазара на високорискови ипотеки в САЩ през 2007-а. Затъналата в необслужвани заеми и губещи сделки с финансови производни кредитна институция беше национализирана през 2017-а чрез държавна парична инжекция в размер на 5.4 млрд. евро. Оттогава "Монте  Паски" се бори да излезе отново на печалба при ограничени възможности за маневри с поставените от Европейския съюз условия в замяна на одобрението на спасителния план.

Орсел, който е бивш инвестиционен банкер на "Ю Би Ес груп", заяви по време на първите си публични коментари като главен изпълнителен директор на "Уникредит" през седмицата, че е готов за поглъщания, но само ако те отговарят на стратегията му и са в подкрепа на растежа на банката. 

Според пазарната мълва, по-вероятно е Орсел първо да помисли за потенциална сделка с "Банко БПМ", защото тя много по-добре се вписва в бизнесполитиката на "Уникредит" и ще й позволи да разшири присъствието й в богатия регион на Ломбардия. "Монте Паски" също би могла "да се вреди" и да бъде погълната от по-едрия си национален съперник на следваща фаза, ако правителството предложи правилните условия, твърдят добре информирани източници. 

За да привлече купувачи, Рим бърза да разшири и да увеличи фискалните стимули за банкови сливания и поглъщания, въведени в края на 2020-а. Те позволяват на купувачите да увеличават капитала си като трансформират активите с отложени за по-късен етап налози в данъчни кредити. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във