Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рим отново търси алтернативи за "Монте Паски"

Италия продължава да търси купувач на "Банка Монте дей Паски ди Сиена" след като потенциалната сделка с "Уникредит" става все по-малко вероятна под ръководството на новия й главен изпълнителен директор Андреа Орсел. Той пое банковото кормило през април и постави условия за покупката, които италианското финансово министерство оценява като прекалено скъпи, твърдят запознати с въпроса лица. Това притиска правителството, което през 2017-а спаси с държавни пари "Монте Паски" при условие да се раздели с всичките си вложения в кредитора през тази година, отново да претегля различни възможности. Сред тях са разбиване на банката и продажба на отделните й части и евентуална молба до Европейската комисия за удължаване на срока за ликвидиране на правителствения дял в най-старата кредитна институция в света, споделят още добре информираните източници. 

Засега представители на италианското финансово ведомство, на "Монте Паски" и на "Уникредит" отказват официален коментар на казуса. 

Времето на Италия да изпълни условията на Европейския съюз по отношение на "Монте Паски" изтича след като преговорите за потенциална сделка бяха замразени в продължение на месеци заради смяната на правителството и на главния изпълнителен директор и на висши мениджъри на "Уникредит". "Монте Паски" пък е застрашена от капиталов недостиг в размер на 2.5 млрд. евро и предупреждава, че в резултат може да се наложи да отложи плановете си за набиране на свеж финансов ресурс. А Европейската централна банка вече е отправила писмено запитване до ръководителите на кредитора как планират да попълнят недостига. 

Акциите на "Монте Паски" загубиха 0.3% от пазарната си оценка по време на борсовата търговия в Милано след новината, но все още са с около 8% по-скъпи в сравнение с началото на годината. 

По сведения на пожелалите анонимност лица, Орсел е подчертал в преговорите си с министерството на финансите, че поглъщането на "Монте Паски" не е сред приоритетите му точно когато се опитва да пренасочи "Уникредит" от процеса на преструктуриране към постигане на устойчива възвръщаемост. Резултатите от стрес тестовете, които трябва да бъдат публикувани до края на юли, вероятно ще покажат, че "Монте Паски" е сред най-слабите кредитни институции на еврозоната. 

Предшественикът на Орсел - Жан-Пиер Мюстие - беше поискал сделката да не влошава капиталовата сила на "Уникредит" и групата да бъде защитена срещу всякакви правни искове, свързани с "Монте Паски". Орсел е добавил още условия, сред които - проблемният кредитор да анулира всичките си банкови застраховки и сключените потребителски кредитни споразумения с други фирми без никакви разходи за "Уникредит", съобщи на 14 юли вестник "Месаджеро".   

Подобен пакет ще е твърде скъп и ще изисква много време за изпълнение от Рим, посочват добре информираните източници. За финансовото министерство по-приемливата опция би била да се разделят операциите на "Монте Паски" на географски принцип, за да се улеснят евентуални сделки с по-дребни кредитори. Екип на ведомството проучва и възможности за набиране на свеж ресурс, който да задържи банката над повърхността докато се намери трайно решение.  

Последната опция ще е да се иска удължаване на срока за ликвидиране на държавното участие в "Монте Паски" след 2021-а. И макар че италианският премиер Марио Драги не е привърженик на този вариант, той, в крайна сметка, може да се окаже единствено възможен. 

Както е известно, заради ръст на необслужваните заеми и губещи сделки с финансови производни, "Монте Паски" бе национализирана чрез спасителна държавна инжекция в размер на 5.4 млрд. евро. Оттогава банката се бори да излезе на устойчиви печалби. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във