Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рим обяви война на кеша

Американец в Италия

Радикален план за ограничаване на плащанията в брой и за редуциране на данъчните престъпления "изправи на нокти" италианците. Италия, която има едни от най-високите данъчни ставки в Европа, е загубила 107.5 млрд. евро от данъчни измами и от декларирани нереално ниски доходи през 2016-а. Делът на данъците, които не са влезли в италианската хазна, е около 30% от общия им размер.

Идеята на Рим е да предложи на потребителите данъчни кредити, за да уреждат задълженията си по електронен път и същевременно да налага глоби за кешови тегления над определения месечен таван. Като ограничава използването на пари в брой и окуражава електронните преводи, кабинетът ще редуцира дела на подземната икономика, която се оценява на повече от 12% от БВП на страната. Магазини, ресторанти и други дребни предприемачи на Ботуша често отказват да приемат електронни плащания заради високите разходи или повредени четци на карти. Много от тях пък "забравят" да декларират осъществените транзакции в брой.

Учудващо, предложението за таван на кеша и за налагането на глоби идва от асоциацията на италианския бизнес Сonfindustria. Просто защото компаниите и професионалистите от бранша са сред най-едрите данъчни измамници в Италия, като коефициентът на пропуснати данъчни плащания при тях е 19 пъти по-голям отколкото при служителите на заплата. 

Дребните бизнесмени побързаха да разкритикуват предложението на бизнес-лобито, както направиха и ред политици, включително крайнодесният популист Матео Салвини, който заклейми идеята като "съветска".

Твърде противоречиви се оказаха и предишните инициативи за редуциране на плащанията в брой. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги бе принуден да защитава усърдно решението за спиране на емисиите на банкноти от 500 евро след като критиците му го обвиниха, че води война с кеша. Някои привърженици на парите в брой пък се позовават на анонимността на хартиените пари, защитаващи личността от пълзящото държавно следене.

Все пак, тенденцията в Италия е да се ограничи употребата на кеш. От началото на септември кредиторите трябва да уведомяват поделението за пране на пари на "Банка д'Италия" за всякакви месечни парични движения от над 10 хил. евро. Що се касае до оплакванията на дребния бизнес за разходите, правителството на премиера Джузепе Конте обещава да направи всички плащания по-прозрачни и да намали драстично цените на електронните транзакции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във