Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рим: Италианският бюджет е рецепта за цяла Европа

Луиджи Ди Майо

Италианският вицепрезидент Луиджи Ди Майо смята, че противоречивите планове за разходите на Рим ще станат "рецепта" за съживяване на европейския растеж и че континентът е готов да се откаже от строгите бюджетни ограничения и да приеме подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Ако рецептата сработи тук, ще бъде казано на европейско ниво: трябва да приложим рецептата на Италия към всички останали страни", заяви Ди Майо в интервю за "Файненшъл таймс".

"Вярваме, че можем значително да намалим публичния дълг с експанзивен бюджет. Убеден съм, че можем да променим правилата за строги икономии и инвестиции и можем да укрепим Европейския съюз и еврозоната и да направим нещо добро от гледна точка на социалните права", посочва вицепремиерът на Италия и лидер на партията "Пет звезди". 

Ди Майо е категоричен, че бюджетните планове, заради които Рим може да бъде сурово санкциониран от ЕС, няма да се променят. Той даже очаква, че италианският модел за по-високи държавни разходи ще получи по-широко признание на предстоящите през следващата година избори за Европейски парламент. 

"Не вярвам, че ще се стигне до санкции от Европейската комисия. Процедурата ще бъде започната, но ще има фаза на диалог", уточни той. 

Въпреки, че не е съгласен с Доналд Тръмп по въпроси като околната среда, Ди Майо вярва, че развитите икономики ще се доближат до политиката на президента на САЩ за намаляване на данъците и увеличаване на разходите, което доведе до силен растеж в Щатите.

"Смятам, че през следващите 10 години Европа ще отиде в тази посока, защото Съединените щати се движат в тази посока. Американската икономика нараства с 4% чрез широкообхватната политика на Тръмп, за която всички казаха, че е погрешна. Той разширява дефицита, намалява данъчното облагане и инвестира в инфраструктура", обясни Луиджи Ди Майо. 

Вицепремиерът увери, че Рим не планира излизане от еврозоната. "Ние ще се направим татуировки, за да обясним на инвестиционната общност, че не искаме да напускаме еврозоната", каза още Ди Майо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във