Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Рим е близо до споразумение за лоша банка

Пиер Карло Падоан

Италианският кабинет е пред финал на преговорите с ЕС за създаването на лоша банка. Тя ще купува проблемни заеми от местните кредитори, обяви министърът на финансите Пиер Карло Падоан. Тази мярка ще отпуши кредитирането в момент когато страната излиза от рекордно дългата си тригодишна рецесия. В свое интервю Падоан информира, че в момента "се водят напълно технически дискусии за начините, по които ще се предоставят известни индиректни държавни гаранции", съответстващи на наредбите за държавна помощ.

Рим се стреми да ускори процеса на изчистване на лошите заеми от банковите баланси (които достигнаха рекордно високите 195.8 млрд. евро към края на юни). За целта кабинетът прие и специална наредба за скъсяване на сроковете, в които банките могат да конфискуват активи на неизрядни длъжници и да приспадат кредитните загуби от данъчните си сметки, за да стимулират кредитния ръст.

"Създаването на лоша банка ще освободи ресурси и капитал, така че това е положителна новина за пазарите", коментира Франческо Конфорти - главен директор на инвестиционната фирма от Милано "Адвантидж файненшъл". Според него най-голяма полза от новата структура ще имат малките кредитори заради по-голямото тегло на лошите заеми в балансите им и по-сткриктните изисквания на регулаторите.

Италианският финансов министър се похвали, че одобрените от правителството мерки за ускоряване на редукцията на дълга и на необслужваните кредити вече дават резултат, а пазарът на лоши заеми е започнал да се съживява, въпреки че все още формално няма лоша банка. Същевременно министърът подкани местните кредитори да увеличават и да засилват капиталовите си бази, включително и чрез сливания помежду им.

Правителството прие през март закон, принуждаващ десетте най-големи регионални кооперативни банки да се преобразуват в акционерни компании - мярка, целяща да ускори обединенията и да привлече чуждестранни инвеститори. Този акт слага край на ограниченията върху собствеността и правото на глас, позволяващи на акционерите на кооперативните банки, които в мнозинството си са банкови служители и местни бизнес клиенти, да блокират нежеланите промени. В резултат тези банки започнаха да обсъждат "отбранителни" стратегии. Освен това регионалните банки получиха свежи капиталови инжекции от свои акционери, чрез които от началото на 2014-а досега са привлечени около 15 млрд. евро. По оценка на банкери тези пари няма да са достатъчни и вероятно ще има нови покани за кешови вложения заради капиталовите изисквания, които Европейската централна банка трябва да предяви през идните няколко седмици.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във