Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рязък спад с 37% на доставките на самолети на "Боинг" през второто тримесечие

Доставките на самолетите на "Боинг" са спаднали с 37% през второто тримесечие, след двете смъртоносни катастрофи, свързани с най-продавания самолет на компанията 737 Max, информира Marketwatch. A европейският "Еърбъс" се възползва от това, издигайки се много нагоре в конкуренцията между водещите световни производители на самолети.

От "Еърбъс" обявиха, че са доставили 389 самолета през първото полугодие, което е с 28% повече от 303 броя, година по-рано. Най-големи са били продажбите на самолети от по-икономическия клас A320neo.

Междувременно от "Боинг" съобщиха, че са доставили 239 самолета през първата половина на 2019 г., спрямо 378 броя през същия период на миналата година. Доставките на "Боинг" 737 обаче са спаднали с над 50%.

Липсата на интерес към 737 Max е в резултат на двете самолетни катастрофи с този модел само в рамките на пет месеца, при които загинаха общо 346 души. От "Боинг" посочиха, че за трети пореден месец не е имало никакви поръчки за самолети 737 Max.

Двата доклада, дойдоха ден, след като саудитската бюджетна авиокомпания Flyadeal, част от Saudi Arabian Airlines Corp. заяви, че се отказва от намеренията си да поръча 30 самолета Boeing 737 Max за сметка на покупката на 30 самолета Airbus A320neo с опция за покупка на още 20 самолета от този клас. Сделката е на стойност 5.5 милиарда долара по ценови листи.

В същото време от Белия дом съобщиха, че компанията Qatar Airways е закупила пет самолета "Боинг" 777. Близкоизточният превозвач обяви намерението си да поръча самолетите миналия месец по време на Парижкото авиационно шоу.

Предвижда се "Боинг" да представи финансовите си резултати за второто тримесечие на 24 юли. Акциите на компанията в Чикаго се повишиха с 1,97 долара до 353,09 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във