Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Рядко, но и лауреатите се излагат


Пред сутрешния блок на "Нова телевизия" (31 октомври 2014 г.) г-н Левон Хампарцумян си позволи, меко казано, свободна интерпретация, граничеща с клевета по повод наградата „Банкер на годината". "Събираме се, харесваме някого, дава той някой лев и така. Моята банка дава подкрепа, но не плащаме за такива неща - други обаче греят с отразена светлина", каза банкерът.


 

Г-н Хампарцумян действително разбира от много неща - като се почне от манджите и се стигне до банките и финансите, но в конкретния случай малко се е пообъркал. Наградата "Банкер на годината" се дава според класацията, която в. "БАНКЕРЪ" изработва на всеки три месеца по пет показателя на базата на публикуваните официални данни за банките  от БНБ. В края на всяка година резултатите се обобщават и имената на номинираните се консултират с подуправителя на управление "Банков надзор" на БНБ. Този принцип е приложен към всички банкери, получили наградата през последните петнадесет години. Поради тази причина някои от тях са я получавали няколко пъти. Всички други внушения за сбирки, левчета и т. н. са недобронамерена спекулация, и то лошо "сготвена".

Специално главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян получи наградата "Банкер на годината" през 2007-а за спечеленото доверие на акционерите и за успешното приключване на обединението на три банки  - БУЛБАНК, "Ейч Ви Би Банк Биохим" и ХЕБРОСБАНК. Това бе една мащабна и сложна операция, проведена в рамките на близо половин година. Приемайки наградата тогава, същият г-н Хампарцумян заяви:

"Благодаря на в."БАНКЕРЪ", който всъщност забеляза, че има една относително голяма и стабилна банка в България. Разбира се, тя не е сама на пазара, защото при финансовите услуги размерът няма значение. Истината е, че всички ние се борим да имаме повече и по-доволни клиенти и да подобряваме нашата репутация. Вестник "БАНКЕРЪ" е едно огледало на нашите успехи и неуспехи. Искам да благодаря на всички, които работят там, за признанието и догодина ще се опитам да бъда по-послушен".

През 2010-а наградата "Банкер на годината" бе присъдена и на главния оперативен директор на "УниКредит Булбанк" Андреа Казини за уменията му в търговското банкиране.

След сегашното изявление на г-н Хампарцумян очакваме от него да докаже, че си е платил за наградата. В противен случай ще приемем изказването му за чиста проба клевета, уронваща престижа на в. "БАНКЕРЪ", който е на пазара от 22 години - повече, отколкото г-н Хампарцумян е бил банкер.

Изречена, ей така на ангро, позицията на г-н Хампарцумян е особена обидна и за всички негови колеги, които са били награждавани през годините. Интересно, как ли се чувстват всички тези хора сега - подкупващи, тщеславни, греещи с отразена светлина. И сред тях само един - г-н Хампарцумян, чист и целият бял.

Колкото до наградата, дадена на председателя на надзорния съвет на Корпоративна банка Цветан Василев през 2013-а, само ще напомним, че всички  данни за нея са взети от публикувани от БНБ тримесечни анализи за финансовото състояние на банката, както и на надзорния доклад за банката, извършен през 2013-а от управление "Банков надзор". Те показват, че КТБ се е развивала динамично, била е в отлично здраве и е имала високи показатели на капиталова адекватност, ликвидност и добро качество на кредитния портфейл. Ако някои са били на друго мнение тогава, странно защо не са се изправили да го заявят на всеослушание, както се пъчат сега.

Впрочем почти всички финансови издания по света връчват свои подобни награди, при това и на банкери от други държави, които не познават лично. В тези страни също имаше финансова криза и фалираха банки, но никой не си позволи да неглижира нито изданията, нито наградените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във