Банкеръ Daily

Финансов дневник

Revolut работи като банка в България и още 9 страни от региона

Финтех компанията Revolut вече оперира като банка в 10 страни от Централна Европа, включително и в България. 

Използвайки лиценз, издаден в Литва, Revolut Bank ще работи в България, Кипър, Хърватия, Естония, Гърция, Латвия, Малта, Румъния, Словакия и Словения. Още от 2020 г. разработеното във Великобритания приложение Revolut Bank оперира в две страни - Полша и Литва. В други европейски страни Revolut поддържа услугите си, използвайки лиценз на дружество за електронни пари.

Добре известно е, че Revolut бе създадена преди 15 г. като апликация за финансови транзакции без комисиони, обмен на валути при по-благоприятен обменен курс, отколкото в банките, както и извършване на плащания от сметка в сметка. Паралелно, необанката добави към своите услуги някои допълнителни застрахователни опции, функция за новини за криптовалути и възможност за преводи към сметки, които не са създадени в Revolut.

Безспорното преимущество на банковия й лиценз е, че може да привлича средства и под формата на депозити. Банковият лиценз на Revolut бе придобит в Литва след Брексит, за да може компанията да продължи да оперира на европейския финансов пазар. Междувременно финтех фирмата поиска банков лиценз и в Обединеното кралство с идеята да увеличи възможностите за печалба.

"Пускането на банката в десет нови европейски пазара ще осигури по-голямо ниво на сигурност и увереност за нашите клиенти и ще ни даде възможност да пуснем множество нови продукти и услуги в близко бъдеще", казва мениджмънтът на Revolut, цитиран от "Бизнес инсайдър".

Преди седмица компанията съобщи, че българските потребители, които изберат допълнителните услуги на Revolut Bank през приложението, ще имат защитени депозити чрез схемата за гарантиране на депозитите. В официалното си съобщение от финтех компанията казват, че в България услугата има над 220 000 клиенти.

От компанията уточняват също, че към момента Revolut Group е събрала инвестиции в размер на почти 1 милиард щатски долари, а наскоро беше оценена на 5,5 милиарда щатски долари. Само за пет години Revolut успява да привлече повече от 15 милиона клиенти по целия свят

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във