Банкеръ Daily

Финансов дневник

Revolut и историята на успеха

Британската финтех компания Revolut стъпи в България официално през април 2019 г. Оттогава финансовото приложение се радва на все по-голяма популярност у нас и към края на септември отбелязва близо 300% ръст на потребителите на тримесечна база...

Именно затова е редно да разгледаме от чисто потребителска гледна точка какво прави компанията толкова харесвана. 

Силна безплатна версия и още по-добра платена

Revolut позволява създаването на акаунт за около минута. Всичко, от което се нуждаем, е телефон и лична карта. Не е необходима никаква хартия, нито посещение на офис. Веднага получаваме сметка, съответно IBAN. Revolut предлага безплатни международни парични преводи в 25 валути, използвайки реалния валутен курс, така че спестяваме пари за всяка транзакция. 

Може да разплащаме в чужбина без такса в над 150 валути с безконтактна MasterCard или Visa. Според Revolut клиентите могат да спестят до 8% при всяко плащане с карта, когато пътуваме в чужбина. За разлика от ползването на банкомат, където се заплаща съответната такса.

Премиум (платената) версия на Revolut предлага допълнителни предимства, като глобална застрахователна полица за пътуване, увеличен лимит за безплатно теглене от банкомат, безплатна доставка на карти и денонощна поддръжка, сравнима с пакетите на  традиционните банки в континентална Европа.

Ежедневна помощ

Revolut не е просто услуга, която използваме само когато пътуваме. Екипът на компанията добавя нови функции, които помагат на клиентите им в ежедневния им финансов живот. Приложението предлага анализи с разбивки на търговци, категории и държави. Revolut стартира моментални известия за разходи и бюджетиране, въвеждайки функция, наречена "Сейфове", която закръгля вашите транзакции и заделя малки суми пари във виртуални спестовни сметки.

Освен това можете да разделяте сметки с други потребители на Revolut за секунди или да извършвате безпроблемни плащания от потребител към потребител само с два клика.

В полза на потребителите

Както споменахме Revolut е супер лесен и удобен за използване. Потребителското изживяване започва с бърза регистрация на борда, а скоростта на операциите се пренася в цялото приложение.

Например, след създаването на акаунта си можете да поръчате разплащателна карта, която да бъде доставена директно до дома ви след няколко дни - предварително активирана.

Revolut ви позволява да управлявате всички свои физически и виртуални карти в безопасна среда. Можете да блокирате и разблокирате с едно докосване, можете незабавно да видите своя ПИН и да извършвате безконтактни плащания, теглене от банкомати и онлайн транзакции. Както и да получавате персонални съобщения. 

Криптовалути и застраховане

Revolut вече не е само за пътуване или извършване на безпроблемни плащания. Той разшири своите функционалности до нови продуктови линии като застраховки при пътувания и търговия с криптовалути. Можете да застраховате себе си и придружителя си за пътуване с няколко кликвания. Revolut проследява вашето местоположение и активира застраховка за пътуване само когато сте в чужбина.

Revolut вече обяви, че развива своята функция "Богатство", която ще позволи на потребителите да инвестират в акции на британски и американски фирми, както и в борсово търгувани фондове.

Подпомагане на бизнеса

Още през 2018 г. компанията отчете, че над 20 000 предприятия ползват приложението. Апликацията подпомага трансграничните компании, които често правят валутни преводи. Също така работодателите може да издадат карти на своите служители и да ги управляват през приложението, което в друг случай се явява като трудност. Можете да проследявате незабавно бизнес разходите на целия си екип, да задавате лимити на разходите за всеки служител и лесно да блокирате картите, ако са загубени.

Получаваме ли същите услуги от банките

Приложения като Instagram, Uber, Netflix предоставят изключително потребителско изживяване. Те промениха правилата на играта и вече потребителите не са готови да задоволят с нещо по-лошо. Това важи и за финансовите услуги.

За съжаление много от действащите банки все още не разбират това и въпреки че на хартия предоставят „същия продукт“, като конкурентите им от финтех индустрията, опитът на клиентите в консумацията на продукта е коренно различен от този на успешните предложения като Revolut и необанките.

В много случаи банкерите не са наясно с тази нова вълна на конкуренция. 

Финтех приложението Revolut ще започне да издава своите карти в САЩ до края на годината, като за това ще си съдейства с единия от лидерите при разплащанията Mastercard. Новината идва близо месец след тази за новата глобална сделка на Revolut с Visa, според която мобилното приложение се ангажира да издава предимно карти с този бранд в рамките на глобалната си експанзия. Британският финтех обяви неотдавна, че стъпва на 24 нови пазара, сред които Австралия, Бразилия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Сингапур и САЩ.​

Facebook logo
Бъдете с нас и във