Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ревизоро внесе, но после изнесе вдигането на акциза върху цигарите

S 250 da9333c8 f674 487b 9dd2 b7363180b0c3

С аргумента че България е една от страните с най-нисък акциз върху цигарите, депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро предложи, но  дни по-късно се отказа от предложението,  косвеният данък да започне да се увеличава плавно през следващите три години. Хората от ГЕРБ са му скръцнали със зъби, коментираха депутати.

Ако  подкрепа бе получил  този вариант, най-много - с около 20 стотинки на кутия щяха  да поскъпнат най-популярните и най-евтини марки. Сходни увеличения са предвидени и за бездимните цигари.

Според запознати международните цигарени концерни по-скоро подкрепят идеята на Ревизоро, а местните търговци, които разчитат основно на ниския ценови сегмент (гръцката Karelia и българската "КТ интернешънъл"), са против.

Идеята на Ревизоро  била  минималният акциз за цигарите от 1 януари 2020 г. да бъде 182,50 лв. за 1000 къса, при 177 лв. в момента. А през следващите две години акцизът да бъде увеличен на 188 лв. и 193,50 лв. за 1000 къса, предлага още Емил Димитров.

В момента акцизът върху цигарите е на минималното за ЕС ниво, сочи  той в мотивите си. Освен това предлага да се увеличи фиксираната част от акциза за цигарите за сметка на намаление на пропорционалната. За 2020 г. акцизът да бъде 116,50 лв. за 1000 къса плюс 23% от цената, иска Емил Димитров.

Колкото до бездимните или така наречените електронни цигари промяна няма. Председателката на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова обяви преди време, че заради по-ниския акциз на бездимните цигари – 93 стотинки за кутия на цена от 5,50 лева срещу 3,50 лева за кутия обикновени цигари на цена от 5,50 лева, бюджетът губи.

На месец загубата  била около 30 млн. лева, а можело да стане два-три пъти по-голяма догодина. Пазарът на бездимни цигари пък се увеличил до 1,6% от общия пазар, а загубата за бюджета не била приемлива, особено когато непрекъснато се говори  за недофинансиране на здравеопазването, образованието и т.н.

През 2009-а година финансовият министър Симеон Дянков си направи експеримент с рязко увеличение на акциза върху цигарите с почти 50%.

Тъй като акцизът има две ставки – процентна и в твърда сума от продажната цена, отражението от увеличението върху цената на различните категории цигари не бе еднакво. Най-масово потребяваните  у нас цигари с цена от 3.30-3.60 лева, след  новия акциз скочиха на 4.50-4.80 лв. Тези 130 млн. лв. в плюс от по-големия акцизен скок могат да се дадат за здравеопазване, заяви тогава министър Дянков, като разви тезата, че ефектът от рязкото увеличаване на акциза трябва да се търси и в посока намаляване на пушенето в България, която е на трето място в света по този показател. По-малко тютюнопушене означава по-здраво население, по-малко болести, предизвикани от този порок, и по-малко натоварване на здравеопазването.

Той призна, че действително има опасност от увеличаване на контрабандата, но затова пък се предприемали мерки за повишаване на ефективността на митниците. Впоследствие стана ясно, че след поскъпването на цигарите в първите два до три месеца потреблението наистина спадна дори с една трета, след което постепенно се върна на предишните равнища, което означава, че проблемът с цените на цигарите е вторичен за разпространението на този навик.

Впоследствие контрабандата скочи до близо 40 на сто от потреблението, което се равняваше на около 700 млн. лв.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във