Банкеръ Daily

Финансов дневник

Рестарт на програмата за безлихвени кредити до 6900 лева

Програмата за отпускане на безлихвени кредити за граждани, пострадали от корона кризата, отново е в ход. 

По програмата Българската банка за развитие гарантира заеми до 6 900 лв., включително за кредитиране и на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни.  

Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки, уточняват от ББР.

Три търговски банки вече са възобновили приема на документи по програмата за безлихвено кредитиране .УниКредит Булбанк и Инвестбанк бяха първите банки-партньори на ББР, а третата е Първа инвестиционна банка.

ББР работи по сключването на допълнителни споразумения и с останалите банки-партньори.

До рестарта на програмата се стигна, след като Министерският съвет одобри увеличение на бюджета й. В началото на март кабинетът пренасочи 100 млн. лв. по програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд. По този начин бюджетът на схемата достигна 300 млн. лева.

Средствата бяха за сметка на друга програма, управлявана от ББР - от свободния ресурс за портфейлни гаранции в подкрепа на на микро-, малките и средни предприятия.

Към онзи момент гарантираните кредити по двете гаранционни схеми, изпълнявани от ББР, бяха в размер над 340 млн. лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във