Банкеръ Daily

На първо четене:

Ресорната комисия одобри актуализацията на бюджета

Заседание на бюджетната комисия в парламента

Парламентарната комисията по бюджет и финанси одобри на първо четене актуализацията на бюджета за 2021 г. Актуализацията е внесена от Министерския съвет.

В промените в Закона за държавния бюджет за 2021 г. за справяне с неблагоприятното въздействие върху икономиката се предвижда осигуряване на средства за подпомагане на бизнеса и програми за заетост в размер до 400 млн. лв. Предвид създалата се извънредна епидемична обстановка в страната в резултат на пандемията от COVID-19 и очакванията развитието на пандемията да продължи, се предлага в централния бюджет за 2021 г. да се предвиди допълнителен финансов ресурс в размер до 200,1 млн. лв. за осигуряване на мерките в областта на здравеопазването, свързани с преодоляването на пандемията.

Предложено е по централния бюджет да бъдат осигурени средства за произвеждане на изборите за президент през 2021 г. Средства в размер до 100 млн. лв. са предвидени за текущ ремонт и поддържка на републиканската пътна мрежа, в това число на приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от извършването на спешни аварийно-ремонтни дейности. В проектобюджета са предвидени средства за увеличение на средствата в резерва.

Планът за възстановяване и устойчивост е готов и е предмет на неофициални коментари между София и Брюксел. Ако следващата седмица има редовно правителство, то ще може официално да го внесе в Европейската комисия, каза по време на дебатите служебният финансов министър Асен Василев. Ако не се състави кабинет и се стигне до нови предсрочни избори, ще се наложи служебният кабинет да внесе плана в ЕК, защото страната не може да чака почти до края на годината, изтъкна министърът.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във