Банкеръ Daily

Финансов дневник

Решенията на БНБ при казуса "КТБ" са законни, определи арбитражът във Вашингтон

Арбитражният трибунал във Вашингтон се произнесе в полза на България по международното арбитражно дело, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове.

Арбитражът във Вашингтон потвърди законосъобразността на предприетите действия и решения на Централната банка при разрешаване на случая с Корпоративна търговска банка.

Оманските претенции се основаваха на твърдение, че нашата страна е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман, чрез действията на българското правителство, Българската народна банка и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на КТБ АД, отнемането на лиценза на „Корпоративна търговска банка“ и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма.

Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново, след като бяха представени доказателства и становища от представители на ръководството на БНБ, Министерството на финансите и водещи адвокатски кантори.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във