Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Решението за Гърция очаквано се отложи

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Както се очакваше, на срещата на финансовите министри на еврозоната в Рига не се стигна до споразумение между Атина и кредиторите й. "Има позитивни сигнали, но все още различията са твърде големи, за да бъдат преодолени по същество", обяви председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум. "Бих искал да подчертая, че е необходим цялостен списък с реформи", изтъкна Дейселблум основната причина за липса на напредък и категорично отхвърли възможността Атина да получи финансова помощ преди постигане на цялостно решение.

Все пак Гърция е предложила да направи известни отстъпки за исканите от нея реформи, но финансовите министри на еврозоната са ги преценили като недостатъчни и са поставили краен срок до месец юни, съобщи Ройтерс.

Още в навечерието на срещата гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призна в блога си, че страната му се нуждае от реформа. "Сегашните разногласия с нашите партньори не са непреодолими“, писа Варуфакис и посочи, че е готов да приеме ограничаване на ранното пенсиониране, както и продължаване на процеса на приватизация и създаване на напълно независима данъчна служба - все основни изисквания на международните кредитори за оказване на финансова помощ на Атина.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел, която в навечерието на разговорите в Рига се срещна в Брюксел с гръцкия премиер Алексис Ципрас, заяви, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да не остане Гърция без пари, преди да е постигнато споразумението.

"Еврозоната се нуждае от Гърция, така както Гърция се нуждае от еврото." Тези думи на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре като че ли синтезират последния развой на драмата около гръцката дългова криза. На въпрос на в. "Катимерини" за риска от излизане на Гърция от еврозоната Кьоре отвърна, че "и дума не може да става да се обсъжда такъв сценарий". Европейската централна банка ще продължи да финансира гръцките търговски банки, стига те да останат платежоспособни и да разполагат с достатъчно обезпечения.

Успоредно с изказването на Кьоре дойде и новината, че управителният съвет на ЕЦБ отново вдига тавана на помощта по ELA, чрез която гръцката централна банка подпомага с ликвидност закъсалите търговски банки в страната. Общият размер на Фонда за спешна ликвидност бе повишен с 1.5 млрд. евро и достигна 75.5 млрд. евро. Всичко това доведе до известно успокояване на гръцкия капиталов пазар. Основният фондов индекс Composite Index се повиши с 0.51%, след като бе паднал до 695.12 пункта - неговото най-ниско ниво от две и половина години насам. Солиден ръст с близо 9% отбеляза и общият гръцки банков индекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във